Синът на Васил Божков е обвинен в пране на пари

Начална страница | Свят | България | Синът на Васил Божков е обвинен в пране на пари
image

Синът на бизнесмена Васил Божков - Антон Божков е обвинен в пране пари, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Божков-младши е задържан за 72 часа.Предстои да бъде внесено искане в Специализирания съд за вземане на най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража. Мярката на сина на Васил Божков ще бъде разгледана най-вероятно на 4 март. Според обвинението Антон Божков е предприел изпирането на пари по поръчение на баща си.
По-рано бе съобщено, че Антон Божков е на разпит в сградата на Националното следствие на бул. "Г. М. Димитров". Тази сутрин той се е явил в сградата, където е бил призован на разпит в следствения отдел на Специализираната прокуратура.
Само преди дни на втора инстанция съдът отмени наложената рекордна парична гаранция от 1,5 млн. лева за жената на Васил Божков - Елена Динева, и я върна в ареста. Тя също беше обвинена, че е част от престъпна група, ръководена от мъжа й.
Към момента на хазартния бос са повдигнати 11 обвинения, в това число за ръководене на престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит на подкуп на длъжностно лице и за подбудителство на престъпление по служба. Освен това е разследван и за убийства и изнасилвания.
Както "Банкеръ" вече писа, бизнесменът Васил Божков е освободен от центъра за задържане в Абу Даби и се намира в Дубай. Хазартният бос бил пуснат, след като подал молба да остане на свобода, докато тече процедурата по искането за екстрадицията му.
Специализираната прокуратура иска от Спецсъда да постанови най-тежката мярка за неотклонение арест на Йоана Чолакова. Йоана Чолакова е била в Надзорния съвет на контролирания от Божков "Холдинг Пътища", който работеше по инфраструктурно строителство с договори от обществени поръчки. Холдингът вече не развива дейност. Според краткото съобщение на прокуратурата й е повдигнато "обвинение за участие в организирана престъпна група с ръководител Васил Божков".
"Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за задържане под стража на сина на Васил Божков, обвинен за пране на пари по поръчение на ръководената от В. Божков ОПГ. В съда е внесено и искане за определяне на най-тежката мярка за неотклонение на друго лице  за участие в ръководената от Божков група - неговата мярка ще се гледа от друг съдебен състав. Очаква се съдът да насрочи часовете за начало на заседанията по мерките за неотклонение", се казва в официалното съобщение на Специализираната прокуратура.
Banker.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7