Ердоган ни поздрави за 3 март, Борисов: Българите да спят спокойно!

Начална страница | Свят | България | Ердоган ни поздрави за 3 март, Борисов: Българите да спят спокойно!
image

Премиерът Бойко Борисов приветства желанието на Турция и Русия да намерят мирно решение на смъртоносния конфликт в Сирия. След среща на четири очи и работна вечеря с турския президент Реджеп Ердоган в Анкара, двамата направиха изявления.
"Стотици хиляди мигранти се насочват към нашите граници. Искам да благодаря, че турската страна спазва твърдо споразумението с ЕС. Това дава възможност и на българските граждани да спят спокойно, така че го препотвърдихме този ангажимент. Положих много усилия да направим тристранна среща в София, да бъде в по-голям формат. Винаги съм разчитал на мъдростта на колегите. Точно тогава получихме информация за убити мигранти, някои мои колеги не се сдържат да си пускат в мрежите становища. Президентът беше готов да дойде в петък в София, но нежеланието му да седне на една маса с Мицотакис, охлади моето желание да стане тази среща", призна Борисов.
На пресконференцията след работната вечеря Ердоган попита къде е справедливата подялба на товара и дали Турция ще поеме сама бежанския поток.
"Преди време бях каза, че ако няма справедлива подялба с бежанците ще отворя границите. Очакването ни този товар да бъде споделен не намери отговор. ЕС и днес продължава да прилага двоен стандарт. Някои от най-видните страни в ЕС и днес критикуват отношението с бежанците. Къде е справедливата подялба на товара с бежанците, ние ли да го поемем? И без това похарчихме над 40 млрд. евро. Обещахте, че ще отпуснете 6 млрд. евро и тези пари нямаше да са към нашия бюджет, а към неправителствените организации. Сега казват, че ще отпуснат 1 млрд. евро. Кого залъгвате? Ние тези пари вече не ги искаме. Ще намерим тези средства. Никой няма право да се подиграва с достойнството на Турция", заяви Ердоган.
По думите му бежанците и мигрантите са свободни да изберат друга страна, където биха искали да пребивават и не е възможно да бъдат насилствено задържани.
Той изтъкна, че с България има превъзходно сътрудничество в сферата на сигурността. "То трябва да е пример за всички страни от ЕС. Турция е готова на сътрудничество с всички страни от Европа, които споделят това становище на сътрудничество. Искам да благодаря на моя приятел Бойко Борисов и неговата делегация и искам да ги поздравя за утрешния национален празник", каза още Ердоган.
"Изказвам съболезнования на загиналите и техните семейства", каза Бойко Борисов. Той благодари за оказано от Турция съдействие с медицински материали за борба с коронавируса.
"За едни маски, които имат филтри на тях дефицитът е голям. Със съдействието на Ердоган направихме връзка, за да може в следващите дни да могат да се попълнят тези, които харчим в момента", обясни той.
Премиерът каза, че поканата му за среща в ЕС-Турция в София остава.
"Аз съм убеден, че рано или късно с нашите европейски партньори трябва да проведем такава среща. Още не всички са узрели и не всички виждат огромната хуманитарна опасност, която се задава. Нито съм най-страхливият, нито най-плашливият. Но съм убеден, че само с разум, мир и дипломация, зачитайки интереса и на другия и спазвайки подписаните споразумения. Тази среща в София се надявам да я проведем, колкото по-скоро, по-добре. Благодаря на президента, че прие поканата, но и той ме разбра, че не може да мине тази среща без гръцкия колега. Г-н президент, наполовина свършихме работа, но при нашите отношения, които са за пример, може нещата да се получат", каза още Борисов.
Ердоган добави, че убийството на двама бежанци е влошило още повече положението. "Те нямат никакво уважение към международния закон за бежанците. Турция от 9 г. насам гледа тези бежанци, храни ги и сигурно си мисли, че Турция ще поеме отговорност за още 19 г., но такъв процес вече няма, не съществува", каза още той по адрес на Гърция
"Аз вярвам в добросъседството и съм оптимист, че ще намерим решение в следващите дни или седмици", каза Борисов.
Dnes.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7