Все повече граждани на Сърбия искат българско гражданство

Начална страница | Свят | България | Все повече граждани на Сърбия искат българско гражданство
image

Все повече граждани на Сърбия се опитват да вземат българско гражданство. Те правят това, за да получат работа и по-добър живот в страна от ЕС, да придобият право за безплатно следване и стипендия в България, облекчения при лечение или да използват многобройните привилегии, осигурявани от българския паспорт, който отваря вратите на ЕС, пише сръбското издание "Южне вести".
Силния интерес за придобиване на български паспорт, който по привлекателност е далеч преди сръбския, потвърждава Дарко Аначков, председател на Българо-сръбския център в град Враня, който отскоро има право да предоставя консулски услуги.
По думите на Аначков освен тези, които се интересуват да получат български паспорт, има и млади хора, които искат да следват безплатно в България.
"Безплатното следване е възможно отскоро. Освен всички привилегии, студентите получават и 120 евро месечна стипендия през първата година. Гражданите са заинтересовани да получат български паспорт, защото той им дава многобройни привилегии, а по привлекателност е далеч пред сръбския", казва Аначков за "Южне вести".
Става дума най-вече за възможността за предаване на документацията за доказване на български произход, което е нужно при кандидатстването за българско гражданство, възможността за записване на час за хората от българското малцинство в Сърбия за безплатни прегледи във ВМА в София, възможността за заверка на документи, обяснява Аначков.
По думите й само разходите по превода на документите и пътуванията възлизат и на над 500 евро. По данни на Българо-сръбския център във Враня в момента има десетина души, които са заинтересовани за получаване на български паспорт.
Затова и не е странно, че по улиците на Пилот и Цариброд все по-често могат да се видят автомобили с българска регистрация. Макар че български туристи все по-често посещават сръбските гранични градове, става дума главно за колите на хора с двойно гражданство.
От двойното гражданство силно се възползват жителите на Цариброд. Според някои оценки над 300 души от този град всеки ден отиват на работа в България.
По данни от последното преброяване на населението в Сърбия Цариброд и Босилеград са единствените общини в Сърбия, в които българите са мнозинство от жителите, заключава изданието "Южне вести", цитирано от най-големия сръбския вестник "Блиц".
Dnes.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7