САЩ и Израел похвалиха България за отменения Луковмарш

Начална страница | Свят | България | САЩ и Израел похвалиха България за отменения Луковмарш
image

Властите успяха да забранят шествието за Луковмарш. Традиционно, до тази година, то се провеждаше въпреки забраните. Сега обаче има съдебно решение срещу това. То е на Върховния административен съд (ВАС) и потвърждава забраната на Столичната община да има шествие. Така, тази година, вместо да има шествие в София, привържениците на ген. Христо Луков се събраха на факелна церемония пред дома му, където ще почетат паметта му като поднесат венци.
„От Столична община ни предоставиха решение на Върховния административен съд. В края на това решение, което е 4 страници, с едно изречение се казва, че ВАС не вижда никакъв проблем и за него не е промяна, изменение на мероприятието, когато ни се заповядва просто да се съберем пред къщата, а не да направим шествие. Това за нас е абсурдно, тъй като шествието и един социален митинг са съвсем различни неща”, заяви Звездомир Андронов от БНС „Еделвайс".
По-рано в София на шествие излязоха и противниците на Луковмарш. Междувременно стотици хора излязоха на протестно шествие против провеждащото се ежегодно неонацистко шествие "Луковмарш" в София.
Участниците в демонстрацията се събраха на площад "Бански". Протестът беше организиран от "Антифашистко действие - България" под наслов "Без нацисти по улиците ни!" и "Хора, бдете". Шествието е насочено срещу прояви на неонацизъм в България.
Интересното е, че голяма част от участниците бяха пристигнали от чужбина. „Неприемливо е да има такова шествие. Затова сме тук. Искрено се надявам да няма подобни прояви. Власите трябва да намерят някакво решение, за да забранят Луковмарш най-накрая”, каза един от тях.
„Езикът на омразата руши държавата и обществото. Трябва час по-скоро да го заклеймим всички, без изключения. Трябва расизмът и фашизмът всячески да бъде притъпени и да не се допускат”, каза Христо Николов.
По-рано този месец от Софийската градска прокуратура поискаха съдът да забрани БНС „Еделвайс”. За това обаче все още не е взето решение.
Междувременно от Министерството на външните работи разпространиха следната позиция:
"За първи път от 17 години благодарение на усилията на българските власти в борбата им с антисемитизма, нетърпимостта и речта на омраза бе предотвратено провеждането на факелното шествие на ултранационалисти и неонацисти, известно като Луковмарш.
Принципна позиция на Министерството на външните работи на Република България е винаги остро и категорично да отхвърля и осъжда прояви на крайни националисти и ксенофоби, каквато е и Луковмарш. В днешния ден България няма нужда от Луковмарш, от разделителни линии, подбуждане към нетърпимост, проповядване на нетолерантност и омраза, а от единство, толерантност и съпричастност.
Изразяваме надежда, че сега участниците и привържениците на Луковмарш са осъзнали, че подобни прояви са не само посегателство върху паметта за трагедията на Холокоста и нейните невинни жертви, но и опасно за всички ни насърчаване на радикализирани привърженици на ксенофобски възгледи и социопати, като убиеца от Ханау в Германия.
Призоваваме младите хора никога повече да не участват в такива събития, да не приемат сляпо крайно десните възгледи на техните организатори и да не допускат да бъдат манипулирани от човеконенавистнически идеологии.
Министерството на външните работи ще продължи да дава своя принос в последователните усилия на българското правителство за борба с антисемитизма и езика на омразата в тясно сътрудничество с нашите международни партньори, за да се гарантира, че насилието и омразата нямат място в България, а прояви като Луковмарш няма да бъдат част от настоящето и бъдещето".
Посолството на САЩ в България, Министерството на външните работи на Израел и Световният еврейски конгрес приветстваха решението на българските власти да забранят провеждането на Луковмарш.
Американското посолство обяви в съобщение, че оценява усилията на българското правителство да се противопостави на т.нар. Луковмарш и да гарантира общественото спокойствие.
Ген. Христо Луков е бил поддръжник на нацистите, който е насаждал омраза и несправедливост. Въпреки че посолството напълно подкрепя демократичните принципи на свобода на словото и на сдружаването, ние осъждаме ксенофобията, езика на омразата и провокациите към насилие като противоречащи на основните ценности на съвременното общество, подчертават от дипломатическата мисия.
Говорителят на израелското външно министерство Лиор Хайат написа в "Туитър", че подкрепят усилията на българските власти да се противопоставят на провеждането на Луковмарш.
Националисти са се събрали пред къщата на генерал Христо Луков на столичната улица "Тракия"
Тази неонацистка процесия е в чест на човек, който е проповядвал ксенофобия и антисемитизъм. Действията на българските власти без съмнение резонират отвъд границите на страната, похвали говорителят правителството на България.
Израелският външен министър Израел Кац заяви, че навсякъде трябва да се води битка срещу антисемитизма и където надигне грозната си глава.
Световният еврейски конгрес също благодари на българските власти за решението.
Nova.bg, News.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7