Опасна буря се приближава към България

Начална страница | Свят | България | Опасна буря се приближава към България
image

Мощната буря Сиара, която удари цяла Западна Европа взе много жертви и остави хиляди домакинства без ток. Ветровете достигнаха скорости от 140 километра в час и огромен брой полети бяха отменени. Ще достигне ли Сиара и до нас?
"Утре "Сиара" ще стигне и в България, но ще е видоизменена. Има една буря "Сабине", която е по-силна. Това са нормални атлантически циклони", каза в ефира на "България сутрин" климатологът проф. Георги Рачев.
Той подчерта, че "Сиара" няма да да ни отвее или потопи. "В момента няма никакъв вятър, той ще се усили следобед. Заедно с дъжда това е гаранция за по-чист въздух. Този дъжд ще доближи месечната норма", допълни Рачев.
Той изтъкна, че Северна България ще бъде много по-чувствителна на силния вятър. "Хората да си затворят прозорците. Щетите от "Киара" са значителни в Европа, най-малките капризи на времето оказват влияние върху нашия начин на живот", каза още климатологът. Рачев прогнозира, че ще има още малко сняг във високите котловинни полета у нас тази зима. "В момента сме 2,5 градуса над нормата.
Радостно е, че ще бъде дъждовно. До края на месеца със сигурност ще превишим месечната норма за валежи.
В много сериозна фаза сме на увеличаване на температурите и човешката дейност има своето значение за това затопляне", добави Рачев. По думите му притеснителното е, че много бързо става затоплянето.  "Пролетта се очаква да бъде малко по-топла, с около градус над нормата, с нормални валежи. Май месец се очертава като по-валежен", заключи проф. Георги Рачев.
Marica.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7