Министър Танева с горещи разкрития опасни ли са подправките, внос от Китай

Начална страница | Свят | България | Министър Танева с горещи разкрития опасни ли са подправките, внос от Китай
image

Земеделският министър Десислава Танева е категорична, че подправките, които внасяме от Китай, няма да ни заразят с коронавируса, ако се спазват нужните правила за хигиена и контрол.
Танева разясни, че дори ако хипотетично храната, която пристига у нас, е заразена, вирусът няма да издържи дългото пътуване докато стигне до нашия пазар.
Министър Танева коментира и ситуацията с африканската чума по свинете (АЧС) у нас. Болестта е овладяна и вече няма активни огнища. В Европа и Света има увеличение на разпространението на АЧС, най-много огнища бяха регистрирани по време на пика на заразата през юли. Сега няма активни огнища на болестта.
Много тежка бе ситуацията, когато два големи свинекомплекса дадоха положителни проби за АЧС, каза още Танева.
Танева увери, че държавата е взела всички мерки и има ясни правила за контрол. Чумата е покосила над 10 млн. домашни свине в света. У нас от 2018 г. са били заразени 203 хил. прасета. Това са 15% от поголовието на домашните прасета в България.
Резултатите от отстрела на дива свиня сочат, че всяко десето е заразено. Тя се надява масовия отстрел и удълженият ловен сезон да спре разпространението на болестта сред дивите прасета о да се намали тяхната популация.
Стопаните, обезщетени за болните животни ще могат да имат прасе за тази Коледа, но ако спазват правилата. Те трябва да са оградени, с условия за съхранение на фураж и хигиенни навици, дезинфекциране на работното облекло. Хората имат време да се подготвят, за да имат прасе за Коледа,свинете се угояват за 100 дни, обясни министър Танева.
Marica.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7