Президентът обяви, че снема доверие от правителството

Начална страница | Свят | България | Президентът обяви, че снема доверие от правителството
image

Президентът Румен Радев обяви, че официално снема доверието си от правителството, което не действа в интерес на българските граждани.
"Днес делението не е между леви и десни, столица и провинция, а между порочната власт и милионите почтени българи. В борбата за отстояването на нашите права аз съм редом с вас. Бъдещето на България е на свободна, европейска страна, в която гражданите не се страхуват от репресиите, а се уповават на закона и морала. Това е бъдещето на смелите и достойните българи! На младите и просветените, на възрастните, честните и отрудените, на всички, които ще възродим отечеството. Да се обединим за справедливостта и държавността. За доброто на България!", обяви държавният глава в обръщение до народа.
Обръщението бе направено в Гербовата зала в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова и съветници на държавния глава.
В началото на обръщението Румен Радев каза, от три години призовава правителството да работи отговорно и ефективно в интерес на гражданите, но не като политически опонент, а като държавен глава "с мисъл и грижи за бъдещето на България", но за съжаление това не става.
"Липсата на воля за реформи и за борба с корупцията и разхищенията, методичното погазване на закона и морала доведоха България до парализа на цели обществени системи и институции без аналог в историята на българския преход. Жителите на Перник и цели села от региона са оставени без вода, за което кабинетът отказва да поеме политическа отговорност", обяви още държавният глава. Той спомена и разследвания на чужди медии и институции, които са осветлили горенето на чужди боклуци у нас, което трови въздуха и природата.
"България не е бунище и никой няма право да излага здравето на българите, за да извличат печалба шепа бизнесмени с държавни протекции", обяви още Румен Радев.
Според президента кабинетът тихомълком прокарва реформа на валутния борд, за чиито смисъл и основание българите очакват ясни разяснения. Той каза още, че законодателството у нас се превръща в заложник на лобистки интереси, докато бедността и неравенствата се задълбочават.
"Търгува се дори с национален суверенитет в името на личното политическо оцеляване", каза ще държавният глава, но не даде подробности.
"Институции, призвани да бъдат независими и да отстояват закона, го погазват показно, превръщайки се в инструмент на властта", каза още Румен Радев.
След това държавният глава обяви: "Това правителство и управление води до разпад на държавността и ни лишава от бъдеще като нация. На всичко това трябва да се сложи край. Считано от днес, официално снемам доверие от правителството, което не действа в интерес на българските граждани и носи отговорност за острата криза в нашето общество." Той призова народа за обединение за справедливостта и държавността.
Обръщението към народа е седмица след годишната пресконференция на Румен Радев, в която той критикува управлението (още четете тук). То е и няколко дни след като парламентът отхвърли инициирания от БСП четвърти вот на доверие към правителството заради провал в управлението на околната среда и водите.
Обръщението е и седмица след като прокуратурата пусна записи от специални разузнавателни средства, в един от които се чува как президентът казва на командира на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков да го държи в течение при изпращането на документи и отговори по проверката на антикорупционната комисия за назначаването на Десислава Радева във ВВС. Записите бяха разпространени с информация за досъдебно производство, което според главния прокурор Иван Гешев е мотив за питането му към Конституционния съд какво е държавна измяна и може ли да разследва държавния глава.
В обръщението на държавния глава тази тема не бе спомената директно.
Снемането на доверието от правителството от страна на президента е публичен акт без правни последствия. Това не е първият случай, в който държавен глава снема доверие от изпълнителната власт. При избора на депутата от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски за председател на Държавна агенция "Национална сигурност" президентът Росен Плевнелиев свали доверието си от кабинета на Пламен Орешарски. Президентите Желю Желев и Петър Стоянов също са критикували правителствата.
Dnevnik.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7