Кокаинът, открит в кашони с цитруси, е над 500 кг.

Начална страница | Свят | България | Кокаинът, открит в кашони с цитруси, е над 500 кг.
image

Цената му може да стигне 100 млн. лв.

Около 500 килограма е задържаният в петък кокаин, импрегниран в кашони с цитрусови плодове, съобщи във Варна главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Междувременно Спецсъдът остави за постоянно в ареста двамата задържани при акцията на борсата в "Слатина".
По думите на Иванов кашоните са над 6700, а данните на МВР сочат, че от кашон би трябвало да се извлече между 80 и 100 грама наркотик. Пазарната цена е 22 милиона евро на едро, каза още Иванов. Той уточни, че според информацията, с която разполага МВР, наркотикът е с изключително висока чистота, и като бъде премесен и пуснат в дилърската мрежа стойността му става близо 100 милиона лева.
Главният секретар каза, че кашоните са прибрани на сигурно място и се охраняват, а едва днес сутринта е приключило разтоварването на цитрусите от тях. За нас това е нов начин за пренасяне на наркотик и трябва да успеем да го извлечем от самата хартия, обясни той.
Кокаинът е стигнал по море до Европа, а след това по суша до България. Най-вероятно дрогата е предназначена за българския пазар.
Огромното количество кокаин, импрегниран в кашони пълни с лимони, внос от страна извън Европейския съюз, беше заловен при мащабна спецакция на зеленчуковата борса в Слатина късно вечерта в петък. Арестуван е бившият директор на Регионалната митническа дирекция в София Красимир Керемедчийски, разкриха разследващите.
"Има трима задържани. Единият от тях е бивш шеф в митниците. Плодовете са от страна извън Европейския съюз. Преминали са през почти целия съюз", съобщи на място главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Кокаинът е импрегниран много добре в кашоните с плодовете и се извлича по специална технология.
"Равностойността на този кокаин е в милиони. Колегите работят много сериозно. Това е пореден пример на добро взаимодействие на МВР, прокуратурата и партньорските служби на други страни“, каза главният прокурор Иван Гешев като уточни, че службите знаят кой е получателя на пратката. Работата по разтоварване на камионите с наркотиците продължи през целия ден в събота.
„Става дума за 6 хиляди кашона и на всеки един трябва да бъде назначена експертиза“, коментира главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Той уточни, че освен на борсата в Слатина, цитруси с кокаин са намерени и на друго място в София.
„Има още камиони, които трябва да проверим“, добави Иванов. Арестуваният Красимир Керемедчийски е бил митнически шеф през 2001 г. и не се е задържал дълго на поста си. От много години насам той се занимава със спедиция и международен транспорт. Има офис в голям столичен мол и база в Ихтиман.
Министър-председателят Бойко Борисов похвали МВР и прокуратурата за заловения наркотик. „След операция Лунна светлина“ не сме имали такова количество и майсторски импрегниран наркотик – не в стоката, а в кашоните със стоката“, отбеляза Борисов.
Monitor.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7