Хелзинкският комитет иска реформа в конституцията, която да позволи разследване на Гешев

Начална страница | Свят | България | Хелзинкският комитет иска реформа в конституцията, която да позволи разследване на Гешев
image

Действията на главния прокурор показват спешната необходимост от реформа в конституцията, която да позволи независимото му разследване. Това заявява Българският хелзинкски комитет (БХК) в разпространена до медиите позиция.
В нея се припомня, че преди два дни Гешев ангажира Конституционния съд с тълкуване на конституционните норми, уреждащи президентския имунитет, макар тези норми да са пределно ясни. "В искането на главния прокурор се съдържа недопустима и зле прикрита заплаха към действащия държавен глава. Същевременно въпросите и анализът в искането му показват тревожно ниското ниво на неговата правна култура", посочва БХК.
В публичните си изявления след внасяне на питането в КС главният прокурор обясни това свое действие с евентуални данни, че президентът бил участвал в извършване на престъпление и образувано досъдебно производство, което се водело срещу него. Ден по-късно прокуратурата оповести записи, направени със специални разузнавателни средства, на разговор между двама души, за единия от които твърди, че е "неустановен с категоричност мъж, който вероятно е президентът". Днес с изявление прокуратурата "преустанови всякакви контакти с президентството освен официалната писмена кореспонденция".
"Събитията от последните дни са особено тревожни, тъй като оповестяването на данни, събрани чрез специални разузнавателни средства, е действие, наказуемо по Наказателния кодекс", припомня правозащитната организация.
"Изнасянето пред обществото на частична информация от неприключило наказателно производство е манипулативно действие, което разрушава основни принципи на наказателното право, като спазването на презумпцията за невиновност до произнасяне на осъдителна присъда от съд", пише още в текста.
В него се задават редица въпроси, които повдига ситуацията:
Кой ще разследва главния прокурор? Ще си позволи ли прокурор да извърши предварителна проверка, за да установи поне налице ли са повод и данни за образуване на досъдебно производство? Има ли смисъл от сигнализиране на прокуратурата за извършено престъпление по чл. 145а от НК от главния прокурор? Ако бъде сезирана прокуратурата с подобен сигнал, това няма ли да бъде използвано в ущърб на сигналоподателя?
"В България няма възможност за независимо разследване на действията (или бездействията) на главния прокурор. Затова той може да предприеме всякакви действия, включително хипотетично престъпни. В случая като явна заплаха срещу фигурата на държавния глава, който олицетворява единството на нацията", пише в позицията.
В позицията се посочва, че БХК подкрепя президента в неговите усилия за изменение на конституцията в посока отнемане на недосегаемостта на главния прокурор.
Dnevnik.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7