Уволняват виновниците за ада в пловдивския дом за хора с деменция

Начална страница | Свят | България | Уволняват виновниците за ада в пловдивския дом за хора с деменция
image

Уволнения чакат виновните за скандалния случай в дома за възрастни с деменция в Пловдив.
"Уволнение. Това очаква всички, които са проявили непрофесионално и нечовешко отношение към хората, които ползват социални услуги. Изчакваме да дойде резултатът от проверката в Центъра за настаняване от семеен тип, ще съгласуваме действията си с директора на Дирекция "Социално подпомагане Надя Танева и ще наложим най-тежкото наказание. Ще бъдем безкомпромисни - категорично и веднага", заяви пред журналисти днес зам.-кметът по социални дейности в община Пловдив Анести Тимчев.
По думите му, още днес сутринта той е провел съвещание с всички работещи в социалните услуги в общината в Комплекса за социални услуги  „Св. Георги“, част от който е въпросният център. На съвещанието Тимчев е подчертал, че подобно поведение ще бъде много строго наказвано.
"Никой няма никакво право да проявява към друг човек подобно отношение, още повече, когато тези хора са възрастни, болни, самотни или в неравностойно положение.
Управителката на дома за възрастни хора в Пловдив Марина Тянева заяви, че в болничното заведение няма случаи на насилие.
"Служителите се държат мило, дружелюбно, с лично отношение към всеки пациент", твърди тя.
Не това обаче показва бруталното видео от скрита камера, поставена от внучката на един от възрастните в дома, което NOVA пусна в "Здравей, България". Работещи в дома крият лицата си от страх да не бъдат уволнени, но обясняват колко ужасно е отношението, как заключват болните, оставят ги на минусови температури, за да "замръзнат", държат ги гладни.
На записа се чува как болногледачки oбиждат, унижават и удрят възрастна жена. Тя е на 84 години, с деменция, напълно неподвижна. Записващото устройство е поставено от внучката й. Калинка Ненова забелязала, че някои от болногледачите удрят възрастните хора и се държат цинично с тях. Правело впечатление и че от лекарствата, които им дават, пенсионерите изглеждат като упоени. Записвала персонала в продължение на месец, включително и една от служебните им оперативки.
За да бъде настанена в центъра, близките на възрастната жена са чакали с месеци. Само персоналът обаче знаел какво се случва вътре. Възрастните хора често били насилвани или наказвани - по преценка на болногледача, разказват действащи служители.
Ирина Ангелова още пази снимките от синините по тялото на майка й. Болногледачите твърдели, че жената падала и се удряла сама. Кога и как обаче никой никога не знаел. „Имаше синини по ръцете, отпечатъци от пръсти по китките, което ме навежда на мисълта, че тя е дърпана, натискана”, коментира Ангелова.
След поредното падане, възрастната жена се обездвижила, влошила се и починала. Въпреки че страдала от деменция, била лекувана с лекарства за шизофреници. От центъра изкарали и фалшива епикриза, че пенсионерката е лежала в психиатрията в Пловдив. Според подправения документ, когато я приели, жената била агресивна и крещяла по цели нощи.
Dariknews.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7