Кристалина Георгиева: Световната икономика се връща към Голямата депресия

Начална страница | Свят | България | Кристалина Георгиева: Световната икономика се връща към Голямата депресия
image

Изпълнителният директор на МВФ Кристалина Георгиева предупреди, че световната икономика е под заплахата на нова Голяма депресия заради всеобщото неравенство и нестабилността на финансовия сектор.
Тя говори в Института по световна икономика Петерсон и посочи, че според новото изследване на МВФ сега се наблюдава тенденция, сходна със ситуацията от 1920-те години, когато пазарите през 1929 г. претърпяха крах, съобщи британският „Гардиън“.
Според нея през последните 20 години неравенствата между страните са по-малки, но разривът между гражданите вътре в отделните държави е станал изключително голям.
„Във Великобритания, например, 10% от най-осигурените граждани притежават толкова богатства, колкото 50% от бедните. Тази ситуация се наблюдава практически във всяка страна от ОИСР /Организацията за икономическо сътрудничество и развитие/, където разликите между богатите и бедните слоеве достигна или е близък до рекордното ниво“, посочи Георгиева.
Тя допълни, че тази тенденция напомня на събитията от началото на 20-ия век, когато технологиите и интеграцията на предприятията доведоха до разцвет, но впоследствие до финансова катастрофа.
Кристалина Георгиева отбеляза, че от прекомерния ръст на неравенството печелят популистите, което може да предизвика политически обрати.
И въпреки, че основната роля за отстраняването на неравенствата продължава да играе държавата, Георгиева изрази убеденост, че не следва да се игнорира финансовият сектор, който може да оказва както положително, така и отрицателно влияние.
Изпълнителният директор на МВФ предупреди, че нови въпроси като извънредната ситуация с климатичните проблеми и повишеният търговски протекционизъм означават, че следващите 10 години вероятно ще се характеризират със социални вълнения и нестабилност на финансовите пазари.
Ако трябва да идентифицираме темата в началото на новото десетилетие, това ще бъде нарастваща несигурност, подчерта тя. Според нея споровете, които все още бушуват между САЩ и Европа, сигнализират, че глобалната система за търговия се нуждае от значително модернизиране.
Георгиева подчерта, че несигурността засяга не само компаниите, но и физическите лица, особено като се има предвид нарастващото неравенство в много страни.
Offnews.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7