Жителите на Корница: С бой, насилия и тормоз ни сменяха имената

Начална страница | Свят | България | Жителите на Корница: С бой, насилия и тормоз ни сменяха имената
image

Жителите на Корница се събират на площада, като единствена протестна форма на насилственото им преименуване от комунистическия режим през 1973 г. | Източник: Интернет.
Двадесет и три дни преди комунистическият режим да влезе през март 1973 г. в Гоцеделчевското село Корница и с кърваво насилие да проведе акция за смяна на мюсюлманските им имена, жителите на селото са отправили писмо до тогавашния министър на просветата.
Това разкрива документ, запазен в архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.
Той представлява жалба от именото на мохамеданите от Корница до просветния министър, в която те излагат факти за нарушението на учебния процес с опита на местната власт да смени имената на учениците в училище.
Родителите посочват, че от 23 януари 1973 г. около 400 деца са прекратили учебните занятия, след като станало ясно, че в учебните часове пред тях да изнасяна агитация за смяната на имената им.
Жителите на Корница посочва, че властта се е опитвала преди това да смени имената с „бой, насилия и тормоз”.
След спирането на децата от училище органите на МВР са направили блокада и да извършат поредна акция.
Населението обаче излязло от домовете си и се събрало на площада в знак на протест. „Така деца, жени, мъже и старци от тази дата денощуват на открито, понасяйки суровите капризи на зимата. Освен този метод за самозащита друг не намираме”, посочват в писмото до министъра помаците от Корница.
Те изразяват своето разочарование от комунистическото правителство, което е знаело за тази „тъжна трагедия”, но не е взимало никакви мерки.
Всъщност комунистическият режим взима „мерки” 23 дни след писмото им до министъра на просветата.
На 28 март в ранните часове на деня сили на МВР-ДС влизат в селото и със сила и стрелба налагат масови арести, а след това и принудително разселване на населението. Съпротивата срещу насилствената смяната на имената им дава и няколко жертви.
Документът е включен в сборника „Държавна сигурност – смяната на имената – възродителният процес 1945-1985”, том 1, издание на Комисията по досиетата, 2013 г.
Desebg.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7