Борисов обсъди с Путин реализирането на „Балкански поток“

Начална страница | Свят | България | Борисов обсъди с Путин реализирането на „Балкански поток“
image

Премиерът разговаря и с Ердоган, и с Вучич

Премиерът Бойко Борисов разговаря днес с президента на Русия Владимир Путин, с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и с държавния глава на Сърбия Александър Вучич преди тържествената церемония по откриването на газопровода „Турски поток“ в Истанбул.
Българският премиер отбеляза пред руския държавен глава напредъка по проекта „Балкански поток“:
Пред Путин Борисов той е изтъкнал свършената работа по участъците от разширението на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската. Борисов посочи пред руския президент, че компании от Саудитска Арабия, Италия и Турция работят по трасето на строящата се газопреносна инфраструктура у нас.
Политическо-икономическо сътрудничество и сигурността по българо-турската граница, прилагането на ключовото споразумение между Турция и ЕС за миграцията - това са темите, които доминират на всяка една среща между българския премиер и турския президент.
Борисов и Ердоган са обсъдили ситуацията в Близкия изток
Премиерът е подчертал пред турския лидер, че страната ни никога не е водила политика срещу някоя държава и само мирът може да реши проблемите в Близкия изток.
След срещата между Реджеп Ердоган и Бойко Борисов последва работна вечеря, на която присъстваха четиримата лидери, които са основните герои на тържествената церемония в Истанбул днес - Реджеп Ердоган, Владимир Путин, Александър Вучич и българският премиер Бойко Борисов.
Четиримата са обсъдили политически и икономически въпроси от общ интерес.
По-рано днес Борисов информира останалите трима лидери за напредъка за строежа на газопровода на българска територия "Балкански поток". Руският президент критикува страната ни, че нарочно бави изграждането, а сръбският президент Александър Вучич потвървдил, че тръбата ще се нарича "Балкански поток" и на територията на Сърбия.
„Това са нашите газоразпределителни мрежи. България има газов хъб, Сърбия има и ние си обменяме газ в двете посоки. Правим за следващите 20-30-50-години диверсификация и възможност всичко да пътува“, отбеляза българският министър-председател.
В разговора си с Вучич премиерът обсъди развитието на транспортната и енергийната инфраструктура.
Премиерът Бойко Борисов посочи пред Сръбския лидер, че АМ „Европа“ се строи за Сърбия:
„Единият лот до лятото ще е готов, по другия текат процедурите“.
По-рано днес правителството реши, че "Булгартрансгаз" ще придобие 20% от капитала на проектната компания „Газтрейд“, която изгражда терминала за втечнен природен газ край Александруполис. Решението е мотивирано от намерението за цялостната концепция на газов хъб "Балкан" и създаването на единен взаимосвързан общоевропейски енергиен пазар, пише в съобщението на правителствената пресслужба.
Москва е уверена, че България ще завърши строежа на "Балкански поток" в срок
Министерството на енергетиката на Русия е уверено, че България ще приключи в уговорения по-рано срок (31 май т.г.) строителството на тръбопровода до Сърбия, продължаващ „Турски поток“, заяви днес пред журналисти руският енергиен министър Александър Новак, цитиран от ТАСС.
„Уверени сме, че в бъдеще набелязаните планове за строителство на инфраструктура на територията на България ще бъдат реализирани, неслучайно на днешната церемония присъства и българският премиер“, каза Новак.
Bnr.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7