ЕП постави на мушка Джамбазки заради расистко изказване

Начална страница | Свят | България | ЕП постави на мушка Джамбазки заради расистко изказване
image

Двама евродепутати са изпратили официално писмо до председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, в което настояват да получат писмено извинение от евродепутата от Партията на европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки.
„Всички тук сме евродепутати и всички сме с различен произход. Не може колеги да бъдат посочвани заради произхода им. Призовете г-н Джамбазки да спазва реда“, настоя съпредседателят от групата на Зелените Филип Ламбертс.
Карима Дели от групата на Зелените/Европейски свободен алианс и Исмаил Ертуг от Прогресивния алианс на групата на социалистите и демократите, твърдят в писмото си, че изказване на Ангел Джамбазки пред българското издание на "Юрактив", подчертава произхода им, съответно алжирски и турски. Двамата са евродепутати съответно от Франция и Германия. Според тях това е неприемливо.
В писмото се настоява Сасоли да обмисли и налагане на допълнително наказание - мъмрене, като се цитира конкретен член от хартата на основните права на ЕС, който е нарушен в случая.
Съпредседателят на групата на Зелените/Европейски свободен алианс Филип Ламбер изрази възмущението си в пленарна зала.
Ираче Гарсия, председателят на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, заяви, че в Европейския парламент има норми, които трябва да се спазват и че не може да се допуснат расистки изказвания там.
Dnews.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7