Жертвите на Ружа Ингатова - с паник атаки, депресии

Начална страница | Свят | България | Жертвите на Ружа Ингатова - с паник атаки, депресии
image

Някои от тях вложили всичките си средства, сега ипотекират имоти

Фалирал бизнес, ипотекирани домове, големи заеми, депресии и паник атаки са сред последствията за жертвите на криптокралицата Ружа Игнатова. Нейната финансова пирамида "OneCoin"  бе рабита от разследващи в началото на годината.
Българката успя да омае доста бизнесмени и си спечели 4 млрд. евро, но от март миналата година, схемата, организирана от нея, стана обект на сериозни разследвания в няколко страни, припомня "168 часа". Въпреки че от 2016 г. ФБР търси обвинената в една от най-крупните световни измами с криптовалути, от  нея все още няма и следа. Ясно е, че броят на ужилените от Игнатова е голям.
Според документи, с които службите разполагат, най-големите суми са идвали от Китай, Южна Корея, Хонконг и Германия. Жертвите й са общо от още 171 страни. Сред тях е и англичанката Джен Макадам на 49 години. Тя научава за "OneCoin"  от приятел. Гледала клип в интернет, на който специалисти разказват, че това е криптовалутата на бъдещето, много по-добра от BitCoin и решава да инвестира.
"Научих за OnеCoin февруари 2016 г. - разказва Макадам - Беше ми любопитно и в крайна сметка реших да инвестирам. Дадох 10 хиляди евро, без да подозирам, че това е една огромна лъжа и много хора са измамени. Мислех, че всичко е наред и легално. Така изглеждаше. Споделих дори на мои приятели, които също проявиха интерес. Решиха също да инвестират. Не бяхме никак малко хора".
Така Джейн и нейните близки наливат в престъпната схема общо 250 хиляди евро. "Можем да кажем, че тези пари са загубени", обяснява жертвата, която е сред 70-те хиляди ужилени от Ружа Игнатова само във Великобритания.
От тази страна криптокралицата е спечелила 122 млн. евро.
По думите на Джен сред инвестиралите в OnеCoin имало хора, които са дали всичките си спестявания, които са събирали години наред с идеята да спечелят от валутата на българката.
Вследствие на това те останали без пари и се наложило да ипотекират домовете си. Други пък теглили заеми, които и до момента връщат.
Сред жертвите на Игнатова имало и хора с бизнес, който фалирал, след като направили инвестицията. Всичко това се отразило на здравето им. Немалко от жертвите изпаднали в депресия и започнали да получават паник атаки, които лекували при психолози. Оплаквания пред разследващи не са направили всички жертви.
Джен Макадам не е от тях и споделя открито за измамата. По думите й след като  разказала подробности за схемата, започнала да получава смъртни заплахи в интернет.
Dnes.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7