Във Варна: Банкерка откраднала 1 млн. лева от сметки на клиенти

Начална страница | Свят | България | Във Варна: Банкерка откраднала 1 млн. лева от сметки на клиенти
image

Сигнал за престъплението подали от самата банка

Банкова служителка си е присвоила 1 млн. лева от сметки на клиенти. Служителката е задържана във Варна, съобщи на брифинг окръжния прокурор Красимир Конов.
Парите са превеждани в сметка, а сигнал за престъплението е подадено от самата банка.
"Служителката е изпълнявала длъжност за банкиране на дребно", добави директорът на МВР комисар Даниел Пашов.
Според прокурор Конов престъплението представлява особено тежък случай.
"Заедно с жената, която е присвоила суми на отделни вложители и се е разпоредила с тях, има засечени и други лица. Изясняват се действията на всеки от тях. Изяснява се и механизмът на присвояването. Общият брой на засегнатите не е ясен, но част от вложителите вече са известни. Разследваният период е за около три години", каза още той. По думите му от банката са оказали пълно съдействие.
Ще се търси вариант за възстановяване на голяма част от присвоените средства. В хода на разследването са извършени много процесуално-следствени действия, разпити, претърсвания и изземвания. Разследването е в начален етап. Предстои уточняване на много обстоятелства. Служителката е задържана за 72 часа.
За подобни престъпления законът предвижда наказание от 10 до 20 години лишаване от свобода, конфискация на имуществото и лишаване от права. Според прокурор Конов различни доказателства, както и около 30 000 лева са били иззети досега и от трето лице.
"Жената не е криминално проявена. Не е попадала в полезрението на полицията по такъв тип престъпления", уточни още комисар Даниел Пашов.
Самоличността на мъжа, за когото се твърди, че е получил близо 1 милион лева от банкова служителка, е установена. Предстои да се докаже дали той наистина е съучастник в престъплението", заяви пред Нова телевизия окръжният прокурор във Варна Красимир Конов.
"Предвиденото наказание за служителката е затвор за 10 години или повече. Служителката е задържана за срок до 72 часа. Ще бъде решено дали тя ще бъде задържана за постоянно", поясни прокурорът.
Той допълни, че засегнатите хора са около 30.
Невена Й. е привлечена като обвиняема за длъжностно присвояване на близо 1 млн. лева, като голяма част от сумата са от влогове на вложители в банката.
Средствата били превеждани на мъж от Монтана, с когото банковата служителка се запознала в интернет. За трите години виртуална връзка Невена Йорданова изпращала с колети по куриерска фирма присвоените средства. Освен тях тя и баща ѝ изтеглили кредити, които също били изпратени на мъжа, както и средствата от влоговете на двамата ѝ родители.
Между банкерката и мъжа от Монтана, който се представял в разговорите в интернет като Мирослав Михайлов, не е имало нито една среща на живо. Това не е истинското име на мъжа, на когото Невена изпратила общо 970 000 лева за трите години връзка в интернет и социалните медии. Този факт стана повод за доста шеги по социалните мрежи.
Пред разследващите Невена обяснила, че средствата били нужни на нейния интернет приятел, за да реши финансови проблеми с лихвари. Тя разполагала само с три негови снимки. Парите изпращала на името на Сергей, който бил уж негов братовчед.
Образуваното досъдебно производство ще установява как са били присвоени суми от срочните влогове на клиенти на банката, как са били изпращани, а и получавани от човек, който по лична карта е с други имена.
Невена Йорданова заяви пред магистратите, че съжалява за случилото се и поиска домашен арест. Защитата й се аргументира с факта, че родителите на банковата служителка са с влошено здраве и Невена Йорданова е оказала пълно съдействие на разследващите.
Преди съда във Варна да гледа мярката, банката, където жената е работила, изпрати писмо, в което уточнява точната сума, която е изтеглена – над 1,2 милиона лева. Парите са били превеждани от 19-те сметки по сметка на нейния баща и още едно лице.
Изтеглените банкноти са били изпращани по куриер до монтанското село Мокреш на 29-годишен мъж, с когото служителката е имала виртуални любовни взаимоотношения от 2 години.
Решението на съда подлежи на обжалване в тридневен срок.
Dariknews.bg, Dnes.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7