Радев: Подписах указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор

Начална страница | Свят | България | Радев: Подписах указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор
image

Няма как да се вслушам в призивите за нарушаване на Конституцията, категоричен е президентът

Президентът Румен Радев е подписал указа, с който Иван Гешев е назначен за следващия главен прокурор на страната.  Решението си държавният глава обяви в специално изявление пред медиите, направено след среща с Гешев на „Дондуков“ 2.
Иван Гешев бе избран за главен прокурор след гласуване на Пленума на ВСС, получавайки на два пъти убедителна подкрепа с 20 гласа „за“ и 4 „против“. Предложението за назначаването му обаче бе върнато от президента Румен Радев, който отказа да подпише указа за това с аргумента, че кандидатът е бил единствен, което според него е довело до „формално изпълнение на процедурата“, а не до „истинско състезание“.
На 14 ноември кадровиците на съдебната система повторно дадоха доверието си за номинацията на Гешев, което задължи държавният глава да одобри назначението му за ръководител на прокуратурата.
"Няма как да се вслушам в призивите за нарушаване на Конституцията. Върховенството на закона е фундаментът на демокрацията", аргументира решението си Радев.
Цялата процедура по избор бе съпътствана от протести „за“ и „против“, както и от противопоставящи се становища на различни съсловия на магистратската общност. „Начинът на провеждане на този избор трябва да поражда доверие в обществото, а не да поражда съмнения. Повторното гласуване във ВСС не успя да ги разсея“, допълни още Румен Радев.
Държавният глава бе категоричен, че на срещата с Иван Гешев ясно е изразил своите очаквания за справедливост, в основата на които стои „независимата и ефективна прокуратура“. Според него държавното обвинение трябва да се отнася еднакво към всички, нарушили закона, без значение на социално положение, политическа принадлежност и участие във властта.
„Българите очакват развръзка за корупцията по високите етажи на властта, за скритите офшорни сметки и имоти зад граница на политици и магистрати“, отбеляза още Румен Радев.
Според него истинският тест за новия главен прокурор ще бъде всички виновни, замесени в големите корупционни скандали в държавата, да бъдат наказани. „Не селективно посочени, а всички виновни. От това зависи дали главният прокурор ще сбъдне очакванията на българите за законност и справедливост“, каза още държавният глава.
Dariknews.bg

 


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7