Бюджет 2020 отива за обсъждане в комисиите на парламента

Начална страница | Свят | България | Бюджет 2020 отива за обсъждане в комисиите на парламента
image

Проектобюджетът за 2020 година влиза за разглеждане в парламентарните комисии.
На 6 ноември, сряда, върху държавните финанси за догодина ще дебатират депутатите от 11 комисии - Комисия по икономическа политика и туризъм; Комисия по образованието и науката; Комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове; Комисия по политиките за българите в чужбина; Комисия по външна политика; Комисия по земеделието и храните; Комисия по правни въпроси; Комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения; Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред; Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта; Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата.
Ресорната парламентарна комисия по бюджет и финанси ще разгледа финансовата рамка за следващата година, заедно с бюджетите на НЗОК и ДОО в четвъртък, 7 ноември.
Основните политики и приоритети до голяма степен се припокриват с миналогодишните: повече пари за здравеопазването, повече пари за образование, по-високи пенсии, скок на заплатите в бюджетния сектор. И при приходите, и при разходите за периода 2020-2022 г., изразени като процент от БВП, се наблюдава тенденция на спад от 36,9% до 35,0%, а в номинален размер стойностите на тези показатели се увеличават, като от 46,827 млрд. лв. за 2020 г. се очаква да достигнат 50,143 млрд. лв. през 2022 година.
При оповестяването на проектобюджета министър Красимир Вълчев заяви, че заложените 610 млн. повече за образование е безпрецедентен ръст на средства за образование. Допълнителните средства в размер на 360,0 млн. лв. са за увеличение на възнагражденията на педагогическия персонал.
Предвижда се от 1 юли 2020 г. всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2019 г., да се увеличават с 6,7%, като от 1 юли през 2021 г. и 2022 г. пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, също се осъвременяват по „швейцарското правило”. За периода 2020-2022 г. тежестта на една година осигурителен стаж в пенсионната формула се запазва в размер на 1,2.
По отношение на данъчната политика се запазват данъчните ставки през целия мандат на кабинета. Ще продължат и данъчните облекчения за земеделските стопани. За 2020 година през бюджета ще към общините ще бъдат трансферирани над 4,2 млрд. лв. или с 460 млн. лева повече спрямо тази година.
Dariknews.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7