Макрон звъннал лично на Борисов да се извини

Начална страница | Свят | България | Макрон звъннал лично на Борисов да се извини
image

Президентът на Франция Еманюел Макрон се е обадил лично по телефона на българския премиер Бойко Борисов, за да разсее напрежението, предизвикано от думите му по адрес на българите в интервю за списание Valeurs Actuelles, публикувано в сряда. Това съобщи френското списание "Поан" в сайта си като се позова на източници от Елисейския дворец.
След като днес "Дневник", а след това и други медии публикуваха цитата, според който френският държавен глава предпочита "законни имигранти от Африка вместо нелегални българи и украинци", последва реакция от българското външно министерство. Българският посланик в Париж е натоварен да предаде протестна нота заради неблагоприятното за българите изказване. посланикът на Франция в София пък е извикан за обяснение.
Френското списание коментира, че Макрон говори за нелегални българи, пренебрегвайки факта, че България е член на ЕС и нейните граждани имат право да се движат свободно на територията на съюза.
Напомня се, че е вбесил Борисов наскоро с позицията си срещу това Северна Македония да бъде поканена да започне преговори за присъединяване към ЕС, както и че двете страни са на противоположните позиции по пакета "Мобилност". Цитират се и коментари в други медии, според които думите в интервюто са за вътрешна употреба като част от стратегията на Макрон за обединение на всички десни сили преди президентския вот през 2022 г.
Контекстът, в който това интервю е дадено за десния седмичник « Valeurs actuelles », е предизвикал сериозни притеснения сред антуража на държавния глава, съобщава «L’Opinion». Еманюел Макрон e направил изказването си на борда на президентския самолет на връщане от пътуване в страни от района на Индийския океан.
По-късно Борисов потвърди във "Фейсбук" за разговора. От написаното от премиера се разбира, че според Макрон "изтеклата информация за изречени от него думи в интервю, не отговарят на истината".
"Той ме увери, че никога не е критикувал българските граждани, работници или институции. Президентът Макрон препотвърди подкрепата си към България", написа Борисов.
Той добавя: "Като премиер на България няма да позволя никой да обижда нашия народ и се надявам да не се стига до такива ситуации занапред".
Dnevnik.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7