Бюджет 2020: Без изненади, реалистичен и балансиран

Начална страница | Свят | България | Бюджет 2020: Без изненади, реалистичен и балансиран
image

Работодателите се обявиха против вдигането на минималната заплата на 610 лв.

Бизнесът, синдикатите и държавата обсъдиха държавния бюджет за следващата година. Работодателите го подкрепиха и определиха като балансиран и реалистичен, но се обявиха против предвиденото повишаване на минималната работна заплата в страната и увеличението на възнагражденията в бюджетния сектор.
В същото време бизнесът приветства  запазването на данъчния модел.
Синдикатите пък недоволстваха, че има застой в социалната политика и изтъкнаха, че увеличаването на минималната заплата с 50 лева не е достатъчно.
Финансовият министър Владислав Горанов пък обобщи, че "липсата на изненади в Бюджет 2020 г. е добрата новина".
Горанов: Минималната заплата на учителите ще стане 1 255 лв.
"Запазваме данъчната тежест, последователно се стремим да притискаме бизнеса към увеличение на доходите. Увеличаваме възнагражденията на преподавателския персонал, предвид че има нужда от качествена работна сила, държавният дълг намалява. Оптимисти сме, че всички цели, които сме си поставили, ще бъдат постигнати. По неофициална прогноза анансираното достигане на средна заплата 1400-1500 лв. през 2021 г. е постижимо и състоянието на пазара на труда го предполага. Съвършен бюджет няма, този изпълнява приоритетите на сегашното правителство", заключи Горанов.
В Бюджет 2020 г. се предвижда 3,3% ръст на икономиката, както и нулево бюджетно салдо. БВП ще достигне 126,7 млрд лева. Процентът на безработицата ще се запази, обясни още финансовият министър.
Като основен приоритет Владислав Горанов посочи образованието, здравеопазването и отбраната. Предвиждат се 360 млн. повече за образование и 17% увеличение на учителските заплати през 2020 г.
За здравеопазване ще се отделят близо 500 млн. повече спрямо 2019 г.
Продължава и поетапното увеличение на миниманата заплата през следващата година - предвижда се от 1 януари 2020 г. тя да скочи от 560 лв. на 610 лв. А през 2021 г. - до 650 лв.
Не се променят и данъчните ставки и така се гарантира предвидимост на икономическата среда. Непроменен ще остане и максималният осигурителен доход, добави още Горанов.
От КРИБ не са съгласни с административното вдигане на минималната работна страна и настояха за реформиране в изплащането на болничните. От конфедерацията подкрепят обаче финансовата стабилност и балансираното бюджетно салдо. Подкрепят и основните приоритети в макрорамката за следващата година.
Dariknews.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7