Народният театър осиротя. Стотици се простиха с Йосиф Шамли

Начална страница | Свят | България | Народният театър осиротя. Стотици се простиха с Йосиф Шамли
image

След смъртта му 11 постановки падат от афиша на "Иван Вазов"

Стотици актьори, приятели и близки на се стекоха на поклонението на  Йосиф Шамли, който си отиде през нощта на 29 октомври.
Той почина на 47 години.
Сред колегите на Йосиф Шамли, дошли да се простят с него, беше цялата трупа на Народния театър и много негови колеги от други театри - Христо Мутафчиев, Марин Янев, Мария Каварджикова, Ева Тепавичарова, Тео Елмазов, Теди Москов, Мая Новоселска, Явор Бахаров, Владимир Карамазов, Юлиян Вергов, Владимир Пенев, Валери Йорданов.
Актьори и зрители, ценители на таланта на Йосиф Шамли споделяха, че в събота и неделя той е имал представления на сцената на Народния театър, които, както винаги, изиграл блестящо, и нищо не намеквало за внезапния му край, пише "24 часа".
"Беше изключително загрижен за децата си. Веднага след репетиция бързаше да ги вземе от детска градина и училище", сподели негова колежка. Актьорът има три дъщери.
Йосиф Шамли беше от актьорите, които придаваха смисъл на нашата професия, на нашето призвание без да вдигат шум, каза Милен Миланов, дългогодишен председател на фондация Аскеер, която два пъти е давала наградата на актьора.
Преди да почине той играеше в 11 постановки на Народния театър.
Всички те за известно време падат от афиша, докато му се подготвят заместници, защото почти във всяка от тях ролите му са големи и сложни.
Йосиф Емилов Шамлиев е на роден 2 януари 1972 г. в София. През 1994 г. завършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" в първия клас на професор Здравко Митков.
През 1995 г. получава Аскеер за ролята на Били Бибит в "Полет над кукувиче гнездо" от Дейл Васерман/Кен Киси, постановка Симеон Димитров, Драматично-кукления театър в Пазарджик в категория "Поддържаща мъжка роля". През 2008 г. е с Номинация за ролята на Порфирий Петрович в "Престъпление и наказание" по мотиви от едноименния роман на Фьодор М. Достоевски, сценична версия и постановка Владлен Александров, Народен театър "Иван Вазов" в категория "Водеща мъжка роля". През 2016 г. получава "Аскеер" за ролята на Цера в "Ничия земя". Адаптация по едноименния филм на Данис Танович. Постановка Стоян Радев, Народен театър "Иван Вазов" в категория "Поддържаща мъжка роля".
Зад гърба си Йосиф Шамли има и десетки филмови роли, сред които в хитовите български сериали "Откраднат живот" и "Дяволското гърло". Участва и в "Хитман", "Дзифт", "Източни пиеси". Едни от последните му роли са в "Сцени, отпаднали от живота на една актриса" и "Спасителят в прахта".
Dnes.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7