Тирана ще бъде домакин на 15-ата световна среща на българските медии

Начална страница | Свят | България | Тирана ще бъде домакин на 15-ата световна среща на българските медии
image

Тирана ще бъде домакин на 15-ата световна среща на българските медии, съобщи днес пред журналисти генералният директор на БТА Максим Минчев. Срещата ще се състои в периода 21-25 ноември в хотел "Интернационал", а основни партньори са Албанската телеграфна агенция и Албанската национална телевизия.
Този формат се оказа устойчив във времето и с всяка измината година не помръква като съдържание, а напротив - става все по-богат, добави Минчев. По думите му миналогодишната среща в Скопие е определена от повечето участници като най-добрата досега.
Темата тази година е "Медии и национални приоритети", обяви Максим Минчев.
"Темата за националните приоритети е голям дебат, затова си струва да бъде проведен", каза директорът на дирекция "Културни комуникации" в БТА доц. Георги Лозанов. По думите му има няколко относително устойчиви приоритета, около които е добре да се води разговорът - енергийна независимост, инфраструктура, туризъм, право на информация и киберсигурност. Нека не забравяме, че тези срещи се превърнаха в единствените големи медийни форуми през последните години, посочи той.
По повод домакинството на Албания, Максим Минчев припомни, че от две години в страната има официално признато българско малцинство. Според различни данни то наброява между 60 000 и 170 000 човека. Разликата е голяма, защото в това число има представители на най-старата диаспора от 12-13-14-и век, обясни Минчев. Той допълни, че българи днес има в Драч, Мала Преспа, Голо Бърдо, в град Елбасан живеят 12 000 българи, в Тирана - 4000, в Дуръс - над 3000.
Досега световни срещи на българските медии са организирани в София, Чикаго, Рим, Мадрид, Варна и Бургас, Виена, Амстердам, Букурещ, Пловдив и Велико Търново, Босилеград и Цариброд, Атина, Прага, Кишинев и Скопие.
Никога не сме харчили държавни пари за тези срещи - нито от бюджета на агенцията, нито от друг бюджет, каза генералният директор на БТА. Той изрази надежда, че и този път българският бизнес ще помогне за реализацията на проекта в Тирана.
Bta.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7