Херо Мустафа положи клетва като посланик на САЩ в България

Начална страница | Свят | България | Херо Мустафа положи клетва като посланик на САЩ в България
image

Посланикът на САЩ в България Херо Мустафа положи клетва в историческата зала Treaty Room в Държавния департамент във Вашингтон, съобщиха от Американското посолство. На церемонията бяха и бившите посланици Ерик Рубин, Родерик Мур, Марси Рийс, Джеймс Уорлик, българският посланик в САЩ Тихомир Стойчев, както и служители на българското посолство.
В сряда Мустафа и семейството й пристигнаха в София.
Преди назначението си в нашата страна тя е заместник-ръководител на посолството на САЩ в португалската столица Лисабон. Преди това е била съветник по политически въпроси в посолството на американското посолство в Индия.
Във Вашингтон  Мустафа е била съветник в администрацията на вицепрезидента Джо Байдън по въпросите на Близкия изток, заместник-директор на Дирекцията за Афганистан в Държавния департамент. Също така г-жа Мустафа е била директор в Съвета за национална сигурност.
Мустафа е родена през 1973 г. в град Ербил, Ирак и произхожда от кюрдско семейство. Две години от детството си прекарва в лагер за бежанци. През 1976 г. семейството й получава право на убежище в САЩ.
Тя има бакалавърска диплома от Джорджтаунския университет и магистърска от Принстън. Мустафа говори девет езика, включително арабски, руски, хинди и фарси.
От балканските езици тя говори гръцки и турски. На Балканите тя започва да работила в неправителствения сектор в Босна, а през 1999 г. в американското посолство в Атина. За живота на г-жа Мустафа е посветен документалният филм "Американски герой".
В края на юли Мустафа представи концепция за мисията си в България пред Комисията за външни работи към Сената на САЩ. В изложението си пред сенаторите тя описа трите свои главни приоритета - свързаност, сътрудничество и борба с корупцията.
"Ще работя и с България за борба с корупцията и за засилване на върховенството на закона, което е ключово за непрекъснатия растеж на страната. Реформата в съдебната система и върховенството на закона са дългосрочен, многостранен и труден процес. България демонстрира ангажимент за реформи и предприе някои стъпки за изграждане на по-отворено, приобщаващо и проспериращо общество. Все пак трябва да се направи повече. Ще бъда ангажирана да работя в тясно сътрудничество с България, за да намеря начини за насърчаване на гражданското общество, свободата на медиите, независимата съдебна система и върховенството на закона", отбеляза тогава в речта си Херо Мустафа.
Banker.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7