"Хюман райтс уоч" призова България да обясни защо задържа Полфрийман

Начална страница | Свят | България | "Хюман райтс уоч" призова България да обясни защо задържа Полфрийман
image

Българските власти да изяснят какви са законовите основания за задържането на австралиеца Джок Полфрийман в лагера за временно настаняване на чужденци в Бусманци или да го освободят незабавно. Това призова базираната в Ню Йорк неправителствена организация „Хюман райтс уоч“.
„Правото да се напуска която и да е страна е основно право и всяка рестрикция трябва да е законово аргументирана“, се казва в позицията.
Осъденият за убийството на студента Андрей Монов Джок Полфрийман беше предсрочно освободен с решение на Софийския апелативен съд, което предизвика остри реакции на политици, роднини на убития и граждани. Съдебният състав, уважил искането за предсрочно освобаждаване на австралиеца, беше подложен на атаки от политически партии и дори прокуратурата. Според редица юристи обаче решението на трилченния състав е взето съгласно закона.
Това доведе до реакция от страна на Съюза на съдиите в България и безпрецедентно писмо до гражданите от близо 300 съдии от цялата страна, които изказаха притесненията си, че атаките към съда заплашват демократичните ценности и обществения мир в страната.
В съобщението на „Хюман райтс уоч“ се припомня, че главният прокурор Сотир Цацаров е поискал условното предсрочно освобождавене на Полфрийман да се преразгледа от Върховния касационен съд (ВКС), въпреки че решението на Софийския апелативен съд по закон е окончателно.
Самият Полфрийман заяви пред Нова телевизия, че има самолетен билет за Австралия, както и пасаван, но не му се разрешава да напусне лагера в Бусманци, докато не бъде оповестено решението на ВКС по искането на Цацаров. Адвокатът му Калин Ангелов пледира пред съда в понеделник, че подобна процедура не съществува и искането изобщо не трябва да бъде допуснато до разглеждане.
„Полфрийман беше освободен с решение на съд, което не подлежи на обжалване. Той има документи и самолетен билет. Австралия иска да го прибере. Защо той все още е задържан“, пита Лидия Гал, адвокат от програмата на „Хюман райтс уоч“ за Източна Европа и Балканите. „Върховенството на закона значи, че не може просто да се затварят хора и да им се забранява да напускат страната само за да се покаже нещо. Трябва да има ясни законови основания или това е незаконно.“
В съобщението на правозащитната организация се казва също, че на 4 октомври тя е изпратила писмо с въпроси до министъра на вътрешните работи и до главния прокурор, но отговор все още не е получен.
Svobodnaevropa.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7