Българските училища по света се борят за съхранението на българския език и българското самосъзнание на децата, родени извън България

Начална страница | Свят | България | Българските училища по света се борят за съхранението на българския език и българското самосъзнание на децата, родени извън България
image

Учебната година в България започна преди дни, но не бива забравяме и за стотиците преподаватели по роден език в българските училища зад граница, които също отвориха врати, макар и по различно време.
Как българските училища по света се борят за съхранението на българския език и българското самосъзнание на децата, родени извън България, кои са каузите, които защитават и докъде стигна битката за признаването на българския език като матуритетен? – това бяха въпросите, които зададохме в студиото на „Нашият ден“ на Снежина Мечева - говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина, която ни гостува след края на годишната конференция и общото събрание на АБУЧ.
В разговора се включиха и Зорница Гоган – училищен ръководител на българското училище „Азбука“ в Дъблин в двуезична Ирландия, Боянка Иванова – член на УС на АБУЧ, основател и директор на българското училище и културен център „Джон Атанасов“ в Чикаго, щата Илинойс, като и българският евродепутат Ангел Джамбазки.
„Превземаме щат по щат като на въстание“ – сподели Боянка Иванова по повод признаването на българския език като матуритетен в 10 щата на САЩ.
Повече можете да научите в звуковия файл в сайта на bnr.bg
Bnr.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7