Според Борисов кибератаката срещу НАП е опит да се свали кабинета

Начална страница | Свят | България | Според Борисов кибератаката срещу НАП е опит да се свали кабинета
image

"Някой умишлено иска да сваля правителството", коментира в Пазарджик премиерът Бойко Борисов в отговор на журналистически въпрос за кибератаката срещу НАП.
По повод действията на прокуратурата по случая той посочи, че прокуратурата е независима власт и той няма общо с нея.
Премиерът продължи с коментар за предстоящия избор за главен прокурор. По думите му прокурорите трябва да избират прокурори, а съдиите - съдии. "Аз можех да се намеся само чрез министъра на правосъдието, който да предложи кандидат на ВСС", каза премиерът.
"Аз считам, че това трябва да отпадне от закона. Не трябва никоя партия или правителство да се меси в независимата съдебна власт и затова не излъчих кандидат. А кой са излъчили прокурорите и дали е подходящ, ВСС ще реши", добави Борисов.
Междувременно Директорът на офиса на НАП в Ловеч Виктор Стойчев е уволнен дисциплинарно, потвърдиха от пресцентъра на приходната агенция.
От там уточниха, че причината за освобождаването му е неоторизиран достъп до информационните системи на НАП.
Виктор Стойчев заяви пред БТА, че ще обжалва заповедта за дисциплинарно уволнение пред Административния съд в Ловеч.
При разследването срещу Кристиян Бойков и Иван Тодоров, обвинени в кибертероризъм, бяха намерени личните данни на магистрати. Те са основно за прокурори и следователи, а папката била със заглавие: Ne se chistiiiii, съобщиха от спецпрокуратурата.
Файл със същото име NE SE CHISTIIII беше публикуван на страницата на инспектората на ВСС и в него се съдържаха всички лични данни на съдия Мирослава Тодорова и семейството й. От инспектората обаче признаха, че това е тяхна грешка.
Според прокуратурата бил направен опит за нерегламентиран достъп до 49 търговски дружества.
Данните от компютъра на Бойков са дали информация на разследващите , че на 9 юли, 6 дни преди изпращането на данните на НАП до медиите, е създадена специална папка, от която става ясно, че са търсени данни за премиера, главния прокурор и Делян Пеевски.
От запазена кореспонденция между Бойков и лице с име Иван Петров, става ясно, че Бойков казва, че е ударил една от системите на съда, като името на съда е заличено от прокуратурата.
Държавното обвинение твърди, че Бойков е открил пропуски в системата на митниците и се възползвал от тях.
В телефона на Бойков е намерен файл с личните данни на публични личности, висши държавници, представителите на местната власт и магистрати.
Dariknews.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7