Бедствено положение в Свищов заради чумата по свинете

Начална страница | Свят | България | Бедствено положение в Свищов заради чумата по свинете

Кметът на Свищов Генчо Генчев обяви от бедствено положение в общината заради африканската чума по свинете в промишлената ферма в село Българско Сливово. Започна умъртвяването на 17 500 животни. В кампанията се включват и военното поделение в Белене.
Огнището на чума в свинекомплекса в Българско Сливово беше регистрирано на 31 юли. Решението за бедственото положение беше взето след две извънредни заседания на общинската епизоотична комисия.
Заповедта за доброволно клане на свинете бе издадена на 30 юли. Първоначално на малките стопани от така наречения „заден двор“ бяха дадени само 4 дни, за да заколят животните си – до 2 август. Взривилото се напрежение доведе до среща на министъра на земеделието Десислава Танева, която обеща удължаване на срока до 11 август, но бе категорична, че след това ще последва принудително умъртвяване и загробване на останалите живи прасета.
В селищата на общината вече се събира подписка срещу повсеместната евтаназия. Стопани и местни управници заплашват с бунт и се канят да саботират подготвяната акция, ако трябва – и с оръжие.
Същевременно обаче много от селяните предпочетоха да изколят животните си, за да могат да ползват месото, вместо то да бъде заровено и похабено. протест  прасета африканска чума
Индустриални свиневъди призоваха за обявяване на бедствено положение на територията на цялата страна заради разпространението на болестта Африканска чума по свинете.
На спешна пресконференция, представителите на бранша поискаха още по-строги мерки за спирането на заразата, която е на път да нанесе огромни икономически загуби на страната ни.
Отменят се всички масови мероприятия в Свищовско, спира се продажбата на животни по пазарите, ще бъдат направени контролно-пропускателни пунктове за затягане на контрола по превоз на животни.
Dariknews.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7