Шефката на НАП: Горанов иска от мен решения, не оставка

Начална страница | Свят | България | Шефката на НАП: Горанов иска от мен решения, не оставка
image

Ударът беше насочен срещу НАП, но засегнати са всички български граждани, чийто лични данни бяха незаконно публикувани. Ударът е срещу нас. Оценявам усилията на всеки един колега от агенцията, всеки един от тях продължава съвестно да изпълнява задълженията си. Ние сме задължени да гарантираме приходите в държавата. Така започна изказването си на пресконференция директорът на НАП Галя Димитрова.
Горанов искам от мен решения, не оставка, отговори тя на журналистически въпрос. Припомняме, че Димитрова бе в отпуск, която не прекрати по време на кризата с изтичането на лични данни.

Тя обясни, че според специалистите няма 100% сигурна система, която да работи с външни потребители и припомни хакерските атаки срещу Facebook, ФБР и тази от вчера срещу Capital One - една от най-големите финансови институции в САЩ: "Това не ни успокоява, това е реалността, нашата мисията е да сме максимално достъпни за клиентите си, затова услугите ни са предназначени за външни потребители. Има хора с лоша умисъл, ние го подценихме, признавам, че не сме били достатъчно внимателни".
"Подценихме баланса между достъпност и сигурност, между възможността услугите ни да се ползват от максимален брой хора, добрата защита изисква нови техники и софтуери, но не всички наши клиенти разполагат с такива. Това, което се случи, няма да ни демотивира, ние ще разработваме нови и модерни системи", допълни шефката на НАП.
Димитрова заяви, че главният им приоритет е да бъдат информирани гражданите какви действия да се предприемат, както и да се усъвършенства IT структурата.
Поисках оставката на ръководителя за звеното ни за електронна сигурност и тази на шефа на електронни системи в НАП. Важно е да кажем отново, че към момента няма нужда от смяна на лични карти, гражданите само трябва да сменят паролите и идентификационните кодове в системата на НАП, каза още Галя Димитрова.

Вече се работи по изцяло нова ИТ структура в НАП, а външна компания прави одит. Киберсигурността е дейност, която трябва да бъде извършвана от външен изпълнител, посочи Димитрова.
По-късно днес тя трябва да бъде изслушана във временната парламентарна комисия, сформирана за разследване на хакерската атака в масивите на данъчните.


 Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7