BBC и Reuters също са получили изтеклите от НАП данни

Начална страница | Свят | България | BBC и Reuters също са получили изтеклите от НАП данни

Разпространението извън границите дава основание на прокуратурата да обвини „хакерите“ от „ТАД Груп“ в тероризъм

Фирмата за киберсигурност „ТАД Груп“, която е собственост на съоснователя на ГЕРБ Иван Тодоров, е изпратила данните от НАП освен на „Капитал“, „Биволъ“, Nova и bTV, но и на международни медии като BBC и Reuters. Това обясни днес на брифинг прокурор Евгения Станкова от Спецпрокуратурата, която е шеф на антитерористичния отдел. По нейните думи изтичането на данните извън границата на страната вече може да се счита за „посегателство върху националната сигурност“.

По нейните думи „хакерите“ от „ТАД Груп“ са си общували 2 седмици преди ареста със сайта „Биволъ“.  Това общуване е станало, според Станкова, чрез руското приложение „Телеграм“.

Припомняме, че собствникът на фирмата за киберсигурност Иван Тодорое беше арестуван на летище “София” във вторник сутринта при завръщането си от Канада.

„Дейността им е целяла да създаде паника и дестабилизация в държавата“, казва танкова, поради което Иван Тодоров и 20-годишният младеж Кристиян Бойков ще бъдат обвинени в тероризъм.
Според нея „хакерите“ са имали две цели – едната е била насочена срещу населението, а другата е „дейност срещу политическата система“.

„Елементът е, че се всява паника срещу неограничен брой български граждани“, обяснява прокурорът. „Целта е да се всеят смут и страх у населението, което е и постигнато“, смята тя.

Също така от фирмата събирали избирателно данни за търговски дружества. Освен тях са събрани данни за 5.1 млн. граждани, поясни още прокурорът - ЕГН, номера на автомобили, какви ли не още факти.

"Внесено е искане в Специализирания наказателен съд за постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на обвиняемия за хакерската атака срещу НАП Иван Тодоров", каза Станкова.

Към настоящия момент все още не е насрочен час за провеждане на съдебното заседание, а делото ще бъде разгледано при закрити врати, тъй като се касае за данни, свързани с националната сигурност. Станкова  добави, че до момента обвиненият в кибертероризъм Иван Тодоров не е съдействал на разследването и не е предоставил паролите, с които да бъдат разшифровани компютърните конфигурации, които са иззети при претърсването на офисите на фирмата.

Economic.bgОценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7