Българка с тумор в мозъка получи час за преглед след 51 седмици

Начална страница | Свят | България | Българка с тумор в мозъка получи час за преглед след 51 седмици
image

69-годишна пациентка с тумор в мозъка получила час за преглед при неврохирург в Англия заслед 51 седмици. Макар и доброкачествено, образуванието засегнало двигателните й функции и довело до частична парализира. За да не се усложни състоянието й, жената се прибрала в България, където туморът бил премахнат за дни.

Това разказа неврохирургът от „Пирогов” доц. Венелин Герганов, извършил интервенцията. По думите му трудният достъп до специалист в западните страни е познат проблем, но в Англия този проблем е придобил гротескни размери.
 
"Тя се е пренасочила сама, защото се е сблъскала с проблемната организация на здравеопазването в Англия и предвид това, че има онкологично заболяване, е решила, че е най-добре да се върне в България, за да си реши проблема. Всъщност тя е българка, която от много години живее там. Женена е за англичанин и е напълно осигурена. В един момент се установява, че има мозъчен тумор. Тя е с много силни болки в главата и лека слабост на едната ръка, въпреки това срок за среща с неврохирург е получила след 51 седмици без да се знае дори за какъв тумор става дума. Тогава се обърна към мен. Все пак имайте предвид, че болната се появи при мен за преглед през юни и сама пожела да отложи операцията с един месец и аз я оперирах преди 2 дни. Тя вече е на крака, няма главоболие, а ръката й е със същата сила", разказа доц. Герганов.
 
Той сподели още, че това е познат проблем на медицината в Западна Европа. Има дълъг срок, в който се чака за среща със специалисти.
 
"Интересното е другата страна, че наистина в България това, което някой път се приема за даденост и не му се отдава заслуженото внимание - бързият достъп и второто нещо е изборът на лекар, защото тя не е имала възможност да си избере при кой неврохирург да отиде, просто я насочва системата. Докато тук тя казва искам при доктор X или Y и директно отива на следващия ден."

 
Доц. Герганов каза още, че бързият достъп до медицинско лице в България е голяма привилегия за нашите пациенти.

Dariknews.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7