Данните на Мая Манолова хакнати, тя: НАП прехвърля отговорността

Начална страница | Свят | България | Данните на Мая Манолова хакнати, тя: НАП прехвърля отговорността
image

Проверка в ефира на NOVA показа, че личните данни на омбудсмана Мая Манолова са били неправомерно разкрити при хакерската атака срещу сървърите на Националната агенция по приходите.
„Проблемът не е с моите неправомерно разкрити лични данни, защото данните за публичните фигури и политиците така или иначе са публични, известен е и номерът на телефона ми и финансовото и имущественото ми състояние, но по този начин НАП не помага на българските граждани да се информират до каква степен са „похитени” техните данни”, коментира Манолова начинът, по който Националната агенция по приходите информира гражданите за това, дали са жертви на хакерската атака.
„Най-големият проблем е липсата на информация и липсата на желание и смелост от страна на институциите и държавата да информират гражданите и да ги предупредят за последствията. Има мерки, които вчера е издала НАП, с които се прехвърля отговорността на нотариуси, на банки, но в крайна сметка институциите не поемат никаква отговорност. Проблемът не е толкова дали ще трябва да си платим нови лични карти, а проблемът е дали няма да се появи някой друг Виктор Николаев или Мая Манолова някъде в Европа или извън Европа, и да извърши по-опасни неща от това да се кандидатира за кмет. Хората наистина са притеснени”, смята Манолова.
Омбудсманът вече се е сблъскала с измама, свързана с удара срещу НАП. Гражданка е съобщила, че с нея са се свързали по телефона, представяйки се за представители на банка, искайки да потвърди ПИН кода на дебитната ѝ карта заради хакерската атака. А банките нямат право да изискват такава информация от клиентите си.
„Въпрос на късмет е, че не е пробита някоя друга система от данни. Представете си, ако бяха пробили компютрите на АЕЦ „Козлодуй” например. Намерението, след като бяха „похитени” личните ни данни, НАП да бъде глобена с 20 млн. лв., които отново да платим ние, наистина звучи цинично по отношение на българските граждани”, счита Мая Манолова.
Според нея е необходимо да се организира външен одит на системите с бази от данни, които касаят българските граждани.
„Оказва се, че маса институции и висши държавни служители не са си свършили работата. В момента отново се опитват да избягат от отговорност с това, че не казват цялата истина”, каза Манолова и добави: „Това е удар срещу националната сигурност, удар срещу правата на българските граждани”.
Манолова обяви, че волята на гражданите ще определи окончателното ѝ решение дали да се кандидатира за кмет на София. Тя посочи, че има натиск към нея, но не се страхува.
„Решението ще бъде мое. Опитват се да ме сплашат, да ме предупредят, да ме накарат да не се кандидатирам. Ясно е, че някой много се притеснява от моята кандидатура. Тези, които държат на статуквото, тези, които не искат ситуацията да се променя и тези, които се притесняват от овластяването на гражданите. Не съм изплашена от тези атаки, не са познали човека, сбъркали са случая”, каза Манолова.
Тя подчерта, че ако реши да се кандидатира за кмет, ще го направи само с подкрепата на гражданите, а не като партиен кандидат: „В момента приличам ли ви на Румен Радев?”
По отношение на Закона за личния фалит Мая Манолова обяви, че проектът му ще бъде обявен на страницата на омбудсмана. „Ако искаме да стимулираме иновациите, високите технологии, ако искаме да стимулираме младите хора да проявят кураж и да започнат частен бизнес, законът е едно от средствата за това”, заяви тя.

Vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7