Холандия отказва информация за българче, настанено в приемно семейство

Начална страница | Свят | България | Холандия отказва информация за българче, настанено в приемно семейство
image

Холандските служби за закрила на детето отказват да дадат информация как спазват правото на българчето Атила да контактува с биологичния си баща у нас, както и по какъв начин се грижат за съхраняване на българската му идентичност, докато е настанено в местно приемно семейство.

Проверка на Дарик показва, че такава информация липсва при българския орган за закрила от 2017-та година, а в отговора, изпратен до медията, се казва, че "всяко дете има право да расте в анонимност".

13-годишният Атила е под закрилата на холандската държава от смъртта на майка му преди 4години, и въпреки решение на българския съд, с което родителските права се дават на неговия баща, детето продължава да живее при приемни родители. До момента холандските власти не са дали информация на българските институции защо не изпълняват съдебното решение, както и задействаните у нас мерки за завръщане на момчето.

Атила е дете на български граждани, които се разделят през 2013-та година. Същата година майката извежда момчето в Холандия, без разрешение от бащата. Оттогава Николай Карбанов започва да търси начин да поддържа връзка със сина си, но майката прави всичко възможно, за да няма такъв контакт. Ситуацията се усложнява в началото на 2015-та, когато майката умира при автомобилна катастрофа в България, а 9-годишният Атила остава в Холандия, под закрилата на държавата.

Бащата започва да търси съдействие от българските институции, за да се събере със сина си. Следва поредица от мерки за закрила, определени от детското правосъдие в Холандия, които Николай Карбанов обжалва. Последното съдебно решение отпреди 2 седмици предвижда отнемане на родителските му права, въпреки че българският съд му ги дава окончателно през 2016-та година. Българските институции се сблъскват с отказа на холандската страна да дава информация за развитието на детето, както и да осигури на Атила постоянен контакт с биологичния му баща - право, гарантирано от Конвенцията за правата на детето, обясни Милена Дянкова, началник на международния отдел в Агенцията за закрила на детето.


"Към този момент, това което твърдят е, че детето просто не иска да се вижда нито с неговия баща, нито с неговите роднини. Плаши се от тази възможност той да се върне в България, защото той не знае как точно ще протече връщането му и самата му адаптация в страната. Всички тези факти за едно малко дете наистина са плашещи, защото децата търсят сигурността и това, което им е познато и действително се плашат от нещо, което не познават", каза Дянкова.

От холандската Закрила на детето обясниха, че не е разрешено да дават информация по случаи на деца и че "всяко дете има право да расте в анонимност". Данните от разследването на институцията са в съда и не са публични, а самата институция съветва съда и там се взима решение. Бащата Николай Карбанов разказа, че актуалното съдебно решение не е окончателно, и може да се обжалва до няколко месеца.

Dariknews.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7