НАП: Не се налага смяна на документите за самоличност

Начална страница | Свят | България | НАП: Не се налага смяна на документите за самоличност
image

Няма поводи за паника. Това каза говорителят на НАП Росен Бъчваров на пресконференция на Агенция по повод на изтичането на личните данни на милиони българи.
"Няма пряка и непосредствена заплаха за имуществото на българските граждани или хипотетична възможност за задлъжняване на лицата. Няма причина за паника и необмислени действия", каза Бъчваров.
"Нито става дума за катастрофа. Нито става дума за нещо безобидно. Нашият фокус е насочен върху две основни теми. Първата е да оценим дали има други уязвимости в информационните системи на НАП и ако такива бъдат намерени, те да бъдат затворени веднага. Вторият ни фокус е да дадем възможно най-много и полезна информация за гражданите“, заяви Бъчваров.
"И преди това събитие и към настоящия момент компаниите, ангажирани с потребителско кредитиране, са предприели достатъчно мерки за идентификация на своите колеги. Отделно от това процесът винаги сключва намесата на служител, което верифицира процеса на отпускане на кредит. Кандидатстването за онлайн кредит не изчерпва процеса. Той се явява пред служител на компанията и се идентифицира с документа си за самоличност”, обясни председателят на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране Николай Цветанов.
"189-те души, чиито пълен обем лични данни са изтекли, ние сме свързали с тези лица, за да бъдат по-бдителни относно опитите за атаки през имейли, телефони. Те не следва да сменят личните си карти, но за тях  е по-висок рискът някой да се опитва да злоупотреби” , обясни заместник-изпълнителният директор на НАП Милена Кръстанова.
Българите не се налага да правят смяна на личните си документи, потвърдиха от НАП.
Ако сте направили справка в НАП и тя сочи, че има неправомерно разкрити лични данни, не е необходимо да се предприемат извънредни действия. Това казват в съобщение от Националната агенция за приходите /НАП/.
Няма непосредствен риск някой да се разпореди с имуществото или да поеме задължения от чуждо име, заради неправомерно разпространените данни. Това са потвърдили от Нотариалната камара, банките, дружествата за бързи кредити и лизинг и Агенцията по вписванията, допълват от приходната агенция.
От НАП съветват хората да бъдат предпазливи, когато някой контактува с тях по телефон или имейл и да не се предоставя на никого финансова информация.
За допълнителна сигурност хората все пак могат да сменят паролата на електронната поща и ПИК кода от НАП.
Неправомерно разпространените данни са частични и не позволяват някой да се ориентира в цялостното имуществено състояние, добавиха от НАП.
От агенцията в момента съпоставят незаконно разпространената данъчно-осигурителна информация с тази в реалните си бази данни, за да се провери дали няма дописване или манипулация на публикуваните данни.
Когато приключи съпоставката, ще може да се предостави и информация за конкретния тип данни, които са били разпространени. Дотогава е достатъчно хората да прочетат препоръките на НАП във връзка с личните данни. Те са публикувани на сайта на приходната агенция.
От НАП публикуваха и съобщение с разяснения какво да направим, ако личните ни данни са незаконно разпространени.
БСП поиска правителството да осигури безплатна смяна на личните карти след изтичането на лични данни от НАП и от ГЕРБ веднага им отговориха.
ГЕРБ вижда в искането на БСП за безплатна смяна на личните карти "политическо хакерство" и "популизъм". Това коментира пред журналисти в парламента Красимир Ципов от ПГ на ГЕРБ по повод на проекторешението на БСП, с което се задължава правителството в срок от три месеца да осигури безплатна смяна на личните карти заради изтичането на лични данни от НАП.
"Току-що станахме свидетели на политическо хакерство от страна на БСП и лично на Корнелия Нинова с една единствена цел - да се всява паника и да се създава напрежение сред българските граждани", каза Ципов. Той бе категоричен, че българските граждани не трябва да сменят личните си документи.
Ципов увери, че компетентните органи работят по случая и виновните, включително и длъжностни лица, ще бъдат установени.
"Гражданите трябва да запазят спокойствие. Нямаме абсолютно никаква нужда от нагнетяване на напрежение и всяване на паника. За съжаление обаче от БСП са способни само на нещо такова. Корнелия Нинова трябва да разбере ясно, че по този начин няма да натрупа абсолютно никакъв дивидент", коментира депутатът.
"Изключителен популизъм е с решение на парламента да не се спазват законите и да се задължават българските граждани да си сменят личните документи, тогава когато не е изтекла валидността им. Още веднъж повтарям - българските граждани трябва да са спокойни и не трябва да сменят личните си документи", посочи Красимир Ципов. Той обясни, че с данните, които са изтекли от сървърите на НАП, няма как да се извършат имотни сделки, сделки за прехвърляне на моторни превозни средства или други такива. Красимир Ципов припомни, че подобни действия представляват престъпление по Наказателния кодекс.
С проекторешението, което предлагат БСП на Народното събрание, се задължава правителството да осигури финансовия ресурс и организацията за смяната на личните документи в срок от три месеца.
Според лидера Корнелия Нинова в момента има риск да бъде злоупотребено със собствеността и имуществото на хората, чиито данни са изтекли от електронната база данни на НАП.
"Изтичането на лични данни на пет милиона българи е прецедент", заяви Нинова. Тя укори правителството като посочи, че действа "абсолютно неадекватно в тази ситуация".
"Смятаме, че трябва да се гарантира сигурността на хората, сигурността на собствеността и на финансовите им средства. Държавата да си поеме отговорност, защото държавата и правителството не можаха да опазят личните данни", каза тя.
Нинова информира, че още от понеделник от БСП започват срещи с представители на Нотариалната камара, както и с членове на Висшия адвокатски съвет. Целта на тези срещи е да бъде потърсено тяхното професионално мнение за намиране на решения във връзка с изтичането на данните. "След като те не правят нищо, ние поемаме инициативата и започваме с тези действия".

Източник: БТА, БГНЕС, vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7