Нова ферма с 30 хил. животни със зараза от африканска чума

Начална страница | Свят | България | Нова ферма с 30 хил. животни със зараза от африканска чума
image

Открито е ново огнище на африканска чума по свинете в индустриална ферма в село Голямо Враново, община Сливо поле, област Русе, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните. Положителните проби са били лабораторно потвърдени днес от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.
Засегнатият свинекомплекс е със затворен производствен цикъл, а в него се отглеждат около 30 000 животни. Това е третият случай на потвърдено огнище със заболяването в индустриална ферма в областта.
Свинекомплексът в село Голямо Враново попада в надзорната зона около обявеното огнище в свинекомплекса в село Бръшлен.
Предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на всички заразени и контактни свине в засегнатия обект, както и на свинете в рисковата зона с неясен здравен статус и произход. Предприети са мерките за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС, отбелязват от БАБХ. Създадени са зони на рестрикция (3 км - предпазна, и 10 км - надзорна), в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС.
Удължава се срокът на бедственото положение на територията на Русенска област до 21 август т.г. заради болестта африканска чума по свинете, съобщиха от областната администрация. Бедствено положение в Русенска област бе обявено на 23 юли със срок до 29 юли. В заповедта се посочваше, че при необходимост то може да бъде удължено след съгласуване с Министъра на вътрешните работи.
Заради заразата БСП поиска днес оставките на земеделския министър Десислава Танева и на ресорния вицепремиер Томислав Дончев.
"Мога винаги да подам оставка. Повярвайте ми, този въпрос на фона на настоящата криза звучи само като облекчение", коментира в кулоарите на парламента министърът на земеделието Десислава Танева. "С този интернет вече и интелигентните деца в пети клас могат да разпознаят глупостта", добави Танева за аргументите на левицата.
Танева подчерта, че има европейска пътна карта, в която са разписани стъпките и опитът на всички 13 европейски държави, в които е регистрирана африканската чума. Всяка мярка, която се предприема за справяне с кризата, се координира от една страна с ветеринарните власти, от друга - със самия бранш и от трета - с Европейската комисия.
Според Танева в момента една от най-важните задачи е намаляването на популацията на дивата свиня, която е сред основните разпространители на заболяването. От практиката на другите държави от ЕС, става ясно, че най-успешно с дивата свиня са се справили местните ловни дружинки.
"Въпросът е те да бъдат достатъчно добре мотивирани и финансово стимулирани. На етапа, на който сме - с открити 20 случая на африканска чума по дивите свине, ще направим зони, в които заедно с ловните дружинки ще претърсваме за трупове", поясни министърът.
По отношение на обезщетението за домашните прасета, които не са регистрирани, Танева каза, че въпросът ще бъде обсъден в ЕС.
"За личните стопанства, които не са регистрирани, нямат мерки за биосигурност и темата ще постави на ниво ЕК. Темата засяга всички страни от Източна Европа", обяви министър Танева и уточни, че дали ще има обезщетения зависи от това какво решение ще вземе Европейската комисия.
Относно унищожаването на умрелите от чумата животни, министърът посочи, че във всички страни от ЕС се прилага методът на загробването.
Преди това от парламентарната трибуна министър Танева посочи че е избрано ново място за загробване на свинете, които трябва да бъдат умъртвени в свинекомплекса в Бръшлен. В следствие на заболяването там всяка вечер умират по 60 прасета.
Първоначално определеното място за загробване на животните предизвика недоволството на хората, чиито производствени бази и складове се намират в непосредствена близост до терена. Оказа се, че в близост до дупката, която в четвъртък багери започнаха да копаят, се намират цех за сушене на плодове, ферма за биохрани, база за фуражи, птицеферма с 40 000 животни, както и вододайна зона.
"Този терен се определя със съгласуването на всички екологични служби – РИОСВ, РИОКОЗ и басейнова дирекция по водите. Забавянето на старта на процеса в Бръшлен беше поради това, че в плана, който съществува от година и половина, това място е било определено без такова съгласуване. Службите намериха ново място, което не застрашава околната среда", увери Танева.
Няма опасност реколтата от зърно да бъде заразена от африканска чума, посочи министърът. "Всяко упражнение на тази тема използва моментната ситуация, не почива на каквато и да е логика. Това е манипулативно говорене. Това е национално предателство. Недопустимо говорене", възмути се Танева. Така тя отговори на депутата от ВМРО Александър Сабанов, който съобщи, че десетки зърнопроизводители се оплакват, че прекупвачите ги притискат да продават бързо реколтата си, за да не се окажат на загуба заради заразата.
Стана ясно още, че ще се предприеме прилагането на превантивни мерки в райони, където няма наличие на вируса на африканската чума.
По-рано днес БСП поиска министрите Десислава Танева и Томислав Дончев, както и директорът на Българска агенция за безопасност на храните Дамян Илиев незабавно да подадат оставки заради разпространението на заболяването африканска чума по свинете.

Vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7