Борисов: България предлага изключителни възможности за инвестиции

Начална страница | Свят | България | Борисов: България предлага изключителни възможности за инвестиции
image

„България високо цени отношенията с Китайската народна република. Надяваме се по повод 70-ата годишнина от установяването на дипломатически ни отношения през настоящата година да постигнем значими резултати в практическото сътрудничество и да издигнем отношенията ни на ново, по-високо ниво”.
Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с Ли Хунджон, член на Политбюро на Китайската комунистическа партия, който е с ранг на вицепремиер на Китай.
Хунджон е начело на делегация, която е на посещение в България. В разговора с българския премиер участие взеха също извънредният и пълномощен посланик на Китай в България Дун Сяодзюн и представители на ръководни органи от китайския град Тиендзин (население 13,4 млн. души).
Премиерът Борисов приветства доброто сътрудничество между двете страни както на правителствено, така на парламентарно и регионално ниво. Българският министър-председател, Ли Хунджон и представителите на китайския град Тиендзин обсъдиха възможностите за сътрудничество в сферите от взаимен интерес между наши и китайски градове.
„Под вашето ръководство България се развива с бързи темпове”, заяви Ли Хунджон, който предаде на Борисов поздрави от президента на КНР Си Дзинпин и премиера Ли Къцян.
В разговора Борисов изтъкна, че страната ни подкрепя китайските инициативи „17+1” и „Един пояс, един път”.
„Желаем те да доведат до практически резултати чрез изграждане в България на проекти в енергетиката и инфраструктурата с китайски инвестиции и участие при спазване на принципите и нормите на ЕС, на пазарен принцип, без държавни гаранции”, подчерта Борисов, взирайки изграждането на АЕЦ „Белене”.
Той добави, че подходящите за целта форми са концесиите, публично-частното партньорство, създаването на смесени проектни компании.
„Китайските компании могат да инвестират още в създаване в България на предприятия със съвременни технологии, производство на иновативни продукти, насърчаващи растежа на „зелената икономика”, добави пред китайската делегация Борисов и обобщи, че страната ни предлага изключителни възможности за инвестиции.
„Не на последно място разчитаме на по-нататъшна подкрепа от нашите китайски приятели за увеличаване на пътуванията на китайски туристи в България, както и за засилването на обмена в образованието, културата, науката и контактите между младите хора”, посочи Борисов.
 
Източник: Gov.bg, vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7