Извънредно заседание за машинния вот, БСП и ДПС не се регистрираха

Начална страница | Свят | България | Извънредно заседание за машинния вот, БСП и ДПС не се регистрираха
image

Липса на кворум провали днешното заседание на парламента и отложи разглеждането на промените в Изборния кодекс, които предвиждат машинното гласуване да отпадне при провеждането на местни и парламентарни избори.
Парламентът ще заседава извънредно от 14.00 следващия вторник, 16 юли, обяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.
В дневния ред на извънредното заседание ще бъдат включени промените в Изборния кодекс, предвиждащи отпадане на машинното гласуване за местни и парламентарни избори.
В зала не се регистрираха депутатите от БСП и ДПС, които се обявиха твърдо против измененията, а управляващото мнозинство не успя да събере необходимите 121 народни представители, за да стартира заседанието.
Законопроектът е внесен от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“, а в него се предвижда машинно гласуване да се провежда единствено в изборите за президент и Европейски парламент. Аргументите им са, че изборите с многомандатни избирателни райони са значително по-сложни, а това налага по-различни бюлетини, както и по-сложен софтуер.
Вносителите се позовават и на доклада на ЦИК за европейските избори, провели се у нас на 26 май, според който машинното гласуване е неоправдано скъпо. Тогава такова се проведе в 3 000 секции в страната, а последните промени в изборното законодателство предвиждаха на местния вот наесен те да бъдат увеличени на 6 000.
„Обидно е, че днес, когато честваме 28 години от приемането на новата Конституция от VII Велико Народно събрание, се случва този срамен акт. Колегите бяха в залата, а не се регистрираха“, подчерта Караянчева.
Председателят на парламента припомни, че до лятната ваканция на депутатите има още три седмици работа и ги призова за пълна мобилизация и добра законодателна дейност.
Нямат въображение да измислят нещо ново. Така председателят на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова коментира поведението на депутатите от опозицията, които не се регистрираха в началото на днешното заседание на Народното събрание.
„Консолидираната опозиция, в лицето на БСП и ДПС, провали днешното пленарно заседание. Действията на опозицията са същите, както и преди европейските избори. Заявлението, че ще бъдат конструктивни и ще променят маниера и поведението си, се оказаха лъжа. Виждаме, че със същите действия, се надяват да получат различен резултат. Ще се справим следващата седмица с откриването на кворума и с пленарното заседание, на което ще разгледаме предложените промени в Изборния кодекс“, категорична бе Дариткова.
Тя подчерта, че опозицията трябва да се бори с аргументи по време на дебатите, а не с „подли номера“, които според нея не отговарят на „претенциите им за отговорни политически партии“.
Ние, от „БСП за България“, последователно и твърдо сме за машинното гласуване. Смятаме, че то гарантира честен и прозрачен вот. Опитът да се премахне машинното гласуване е гаранция, че се готвят за манипулиране на изборите и подмяна на резултатите, което е антидемократично, против правовата държава.
В навечерието на подписването на Конституцията ГЕРБ за пореден път си позволяват да нарушават конституционни принципи – на демокрация, правова държава и право да свободен избор, продължи Нинова.
Винаги, когато сме обсъждали изборните правила, за последен път само преди 5 месеца, отново водехме този дебат, сме казвали, че преди избори не бива да се променя Изборният кодекс. Управляващите си позволяват отново, само 3 месеца преди избори, да променят правилата в движение, без да се съобразяват с обществената реакция и с общественото мнение. Затова предприехме тази стъпка - да не се регистрираме в пленарна зала, за да не се променя Изборният кодекс и да се отменя машинното гласуване. Винаги при тези дебати сме предлагали алтернативи – да се направи публичен регистър, с който да се изчистят мъртвите души, машинно гласуване, видео наблюдение. Водили сме този дебат дни наред в парламента и сме го защитавали с аргументи. На техните предложения сме давали алтернатива и винаги на инат са отхвърляни всички предложения на левицата, каза Корнелия Нинова.
Тя е категорична, че БСП има своята позиция и я отстоява с всички възможни парламентарни норми на поведение.
Поведението на ГЕРБ с отмяна на преференции и на машинно гласуване е последователно по пътя на антидемократичния процес в България. Ние сме последователни в защитата на демократичните правила и правовата държава, заключи Нинова.
„Отмяната на машинното гласуване ще позволи масово купуване на гласове”. Това заяви новият заместник-председател на БСП Кристиан Вигенин пред „Здравей, България” по NOVA.
Той смята машинното гласуване е голямо достижение на демокрацията по отношение на изборния процес и сега е на път да остане в историята.
„Начинът, по който ГЕРБ се отнася към изборите, е скандален. Видяхме, че преди европейските избори се правиха промени в законодателството. Една абсолютно недопустима практика”, коментира Вигенин.
„Всичко това, заедно с безпрецедентното орязване на бюджетите на партиите средата на годината, когато всичко е планирано, е скок към авторитаризъм в България. Машинното гласуване е начин да се справим с голяма част на дефицитите на изборната система”, заяви още Вигенин.
Заместник-председателят на БСП добави още, че до 2021 година партията няма да е длъжник на държавата. Червените ще се опитат да води политика в полза на хората, а не на корпорациите. В момента в общинските структури на партията правят оценка на кметовете.
"И ДПС, и БСП – всеки си прави своите задкулисни договорки. Всеки си се бори за позиции в държавната администрация. Всеки театрално го играе контра на разумните предложения и на полезните за обществото, но това ще бъде за тяхна сметка". Така лидерът на НФСБ Валери Симеонов коментира проваления дебат за промените в Изборния кодекс.
Според Валери Симеонов обаче промените все пак ще минат в зала. Лидерът на НФСБ припомни, че още от самото начало партията му е заявила категорична позиция против машинното гласуване и го сята за „най-елементарната форма за манипулиране на избори". "Колкото по-рано го разбере обществото, толкова по-добре", смята Симеонов.
Той коментира поведението на опозицията с думите: „Не им препоръчвам да влизат в същия режим и същата спирала на падението, в която бяха предните няколко месеца. Това се отразява нездравословно. И този път няма да им се размине".
ДПС излезе с декларация, в която настоява машинното гласуване да остане, а всички бюлетини, с които е гласувано, да се броят машинно. По този начин ще се гарантира премахването на субективния елемент в гласуването. Това каза Мустафа Карадайъ след заседание на Централното оперативно бюро на партията. Карадайъ добави още, че машините за гласуване не трябва да бъдат взимани под наем, а трябва да бъдат купувани от държавата, софтуерът им – разработен от Информационно обслужване, а техниката – охранявана от държавата.
Карадйъ заяви, че провалът на правителството е неизбежен. Демокрацията е заплашена, каза той.
Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че ДПС не е коалционен партньор в сянка.
Vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7