Карадайъ: При машинното гласуване няма да има сгрешени бюлетини

Начална страница | Свят | България | Карадайъ: При машинното гласуване няма да има сгрешени бюлетини
image

Машинно преброяване на хартиените бюлетини и машинно гласуване на предстоящите местни избори през октомври предлагат от Движението за права и свободи (ДПС). Това заяви  председателят на партията Мустафа Карадайъ.

След заседание на Централния съвет на ДПС, на което бяха обсъдени резултатите от евроизборите, от партията излязоха с декларация, в която призовават останалите политически сили, както и държавните институции на избори не само да се гласува машинно, а също така и да се въведе машинно преброяване на хартиените бюлетини.  Предложението на ГЕРБ за отмяна на машинното гласуване е необосновано посочи Мустафа Карадайъ.

"Изборните правила се променят в последния момент - държавата, в лицето на Министерския съвет, абдикира от своите отговорности да гарантират честни и прозрачни избори. При машинното гласуване имаше опит да бъде компрометирано. Цената на това плащаме всички", добави лидерът на ДПС.

 "Ние предлагаме две неща - машинно гласуване, машините да са собственост на държавата, софтуерът да бъде изработен от държавна фирма, съхранението и охраната да бъде осигурено от държавата и одитът и организацията да бъде от държавен орган. Вместо това управляващите предлагат отмяната на машинното гласуване. ДПС иска не само машинно гласуване, но и машинно преброяване на хартиените бюлетини., поясни още Карадайъ. Според него ще елиминира субективния фактор при отчитане на гласуването, ще бъде пресечен всеки опит за манипулиране на изборните резултати, а освен това и общественото доверие в изборния процес също ще се повиши.
Dariknews.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7