Правителството разреши сделката за F-16, в нея има и предвидени боеприпаси

Начална страница | Свят | България | Правителството разреши сделката за F-16, в нея има и предвидени боеприпаси

Очаквано, но вече официално, правителството даде зелена светлина за параметрите на сделката за 8-те изтребителя F-16. Следващата седмица офертата ще бъде обсъдена в Комисията по отбрана, а след това процедурата ще бъде придвижена и към пленарната зала.
Цената е 1,256 млрд. долара, като САЩ ще поемат 60 млн. долара от тях. Това са парите за приспособяване на авиобазата "Граф Игнатиево", която трябва да приеме самолетите. Общата стойност на ремонта на базата, в която в момента са базирани изтребителите МиГ-29, ще е около 100 млн. лв. Освен хангари за новите изтребители, в нея ще бъдат направени закрити стоянки за техническо обслужване на F-16, както и чисто нова противопожарна система на цялата авиобаза.
Според обясненията на зам.-министъра на отбраната Атанас Запрянов, министърът на отбраната т.е. Красимир Каракачанов има разрешение да подпише за следното (общо 4 договора): договор за покупка на изтребители F-16 Block 70 с допълнително оборудване, договор за боеприпаси за самолета, договор за ракети въздух-въздух и договор за доставката на система за визуализация, наблюдение и управление. Запрянов посочи, че в рамките на четири документа ще бъдат изпълнени всички изисквания по доставянето на пакетна система F-16 Block 70 с необходимото оборудване за обучение и въоръжение.
По информация на в. "24 часа" отпреди правителственото заседание, сделката обаче е на по-ниска цена, защото няма да купим изтребителите с пълен боен комплект. В следващите години, при нужда можело да поръчаме допълнително ракети и боеприпаси в рамките на 800 млн. лева, писа медията.
Като част от сделката в България ще бъдат построени заводи за ремонти на възли за самолети. Ще има и помощ от САЩ за разработка на дронове, стана ясно от думите на военния министър Красимир Каракачанов и министъра на икономиката Емил Караниколов.
"Най-после се случи една дългогодишна мечта на военно-въздушните сили, които ги поставя на равностойно стъпало с нашите партньори от НАТО – да придобият самочувствие, че притежават нещо съвременно и актуално. Имам уверение от министър-председателя, че приключването на проекта на военно-въздушните сили няма да спре преговорните процеси за другите два проекта за бойната машина и също така проекта на военно-морските сили. Така че се надявам скоро време да имаме добри новини и за тях", заяви началникът на отбраната ген. Андрей Боцев, цитиран от Агенция "Фокус".

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7