Борисов от Брюксел: Достатъчно ни се подиграват, да се надяваме да има решение

Начална страница | Свят | България | Борисов от Брюксел: Достатъчно ни се подиграват, да се надяваме да има решение
image

"Демонстрираме висша степен на прозрачност. Вече достатъчно ни се подиграват, така че да се надяваме, че днес ще има някакво решение". Това заяви преди поредния Европейски съвет премиерът Бойко Борисов, точно когато му беше казано, че чешкият и полският премиер са казали как няма начин Франс Тимерманс да стане следващият председател на Европейската комисия (ЕК). Не стана ясно дали Борисов визираше думите на френския президент Еманюел Макрон след почти 20-часовия маратон от неделя и понеделник, че липсата на решение създава имидж на несериозност на ЕС или слуховете, че той е провалил договорка за постовете, след като не е искал Кристалина Георгиева да стане върховен представител по външната политика на ЕС.
"Да се надяваме, че днес ще намерим към кой да се обединим", добави Борисов и отрече, че името на Мишел Барние е било обсъждано като възможен вариант за председател на ЕК. Българският премиер заяви и, че държи ЕНП да вземе Европейската комисия, като е предложил хърватският премиер Андрей Пленкович, но уточни, че го е направил в смисъл, че всеки предлага всеки, защо не и той да предложи Пленкович.
Същевременно Борисов обясни и защо вариантът Кристалина Георгиева да е начело на ЕК не е бил приет сред лидерите от семейството на Европейската народна партия (ЕНП) - защото е напуснала ЕК при предишния си престой като неин зам.-председател, за да отиде в Световната банка.
Борисов обаче уточни и, че Георгиева "към този момент" не събира подкрепа.
Изключително срамен момент се получи към края на срещата на Борисов с медиите преди да влезе на официалната среща на Европейския съвет. Кореспондентът на BBC зададе въпрос на българския премиер, като започна с уточнението, че ще говори бавно на английски език, защото знае на какво ниво го владее Борисов (бел. ред. - във видеото по-долу от 4:15 минута нататък). Въпросът беше дали за Борисов е важно на всяка цена Георгиева да получи работа в европейските институции и къде, както и какво иска да се случи на днешния Европейски съвет. Лидерът на ГЕРБ отговори на български език, като каза, че Георгиева е изключително добре подготвена и има подкрепа от някои държави, без да уточнява кои са подкрепящите държави.

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7