Американски доклад отново сочи Пеевски за пример в завладяването на медии

Начална страница | Свят | България | Американски доклад отново сочи Пеевски за пример в завладяването на медии
image

В България депутатът Делян Пеевски притежава шест вестника и контролира 80% от мрежата за разпространение на печатни медии. Докато всички страни в региона са имали опит с чуждестранни собственици на медии, страни като Чехия, Словакия и България са особено засегнати, след като губят повечето от основните си чуждестранни инвеститори.
Това се казва в Доклад на базирания в САЩ Инвестиционния фонд за развитие на медиите (Media Development Investment Fund -MDIF), публикуван от сайта за разследваща журналистика The Shift News, със заглавие „Намаляване на свободата на медиите е свързана с пленяването на институции в Европа“.
Като подобен на примера в България се посочва още, че в Словакия компания, наречена Penta Investments, пое голям процент от онлайн медийните сайтове, а през 2012 г. компанията беше обвинена в подкупване на политици в замяна на услуги.
В Унгария повечето от водещите медии в страната са поети от олигарси, свързани с Виктор Орбан и неговата управляваща партия Фидес. Резултатът е, че голям процент от медиите в тази част на континента се контролират от шепа магнати и политически свързани индивиди. Относно загубата на чуждестранни инвеститори в медии се посочва и последната сделка с Нова тв.

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7