900 лв. минимална заплата и 2000 лв. средна заплата искат от КНСБ

Начална страница | Свят | България | 900 лв. минимална заплата и 2000 лв. средна заплата искат от КНСБ

Минималната заплата в България да стане 450 евро (900 лв.), а средната да достигне 1000 евро (2000 лв.) в края на 2022 г. За да стане това, заплатите трябва да растат всяка година между 12 и 15%. Това поиска президентът на КНСБ Пламен Димитров, който представи четвъртият годишен доклад за резултатите от колективното договаряне на заплатите през 2018 г.
Доходът на едно лице от домакинството е стигнал 3336 лв. през миналата година. Средната работна заплата според предварителните данни е 1135 лв.
Най-високи заплати получават специалистите по информационни технологии, където средната работна заплата е 3567 лв. Летците и хората, които работят във въздушния транспорт, получават около 3181 лв.
Най-малки са заплатите при персоналните услуги и ресторантьорството, където възнаграждението е около 618 лв. Охранителите взимат средно около 641 лв.
В сферата на услугите трайно се задържат като ниско платени дейностите "Ресторантьорство", "Социална работа", "Обслужване на сгради" и "Озеленяване", а в промишлеността – "Производство на дървен материал", на мебели и облекло, както и обработката на кожи.
Работещите на минимална заплата в края на 2018 г. са 442 392 лв., което е почти 1/5 (19.3%) от всички наети лица, отчита главният икономист на КНСБ Любен Томев.
Проблемът със силната регионална диференциация в заетостта и заплащането на труда остава нерешен. Той се обуславя от липсата на инвестиции, ниския размер на трудовите възнаграждения и големият обхват на нископлатени работници в някои от областите, отбелязват от КНСБ. Така средната заплата във Видин е 746 лв., докато във София е два пъти по-висока - 1536 лв.
Средната нетна работна заплата у нас е два пъти по-ниска от страните в старите държави членки на ЕС - Италия, Ирландия, Великобритания и Германия. Възнагражденията у нас са по-ниски с 1.2-1.7 пъти от тези в Латвия, Литва, Естония, Словакия, Чехия, Унгария и Полша.
От КНСБ искат адекватна правна рамка за колективно договаряне в Кодекса на труда. Настояват и за разработване на модели на "заплата на издръжка" на база отраслови и териториални специфики, надграждащи минималната заплата за страната и осигуряващи издръжка в рамките на семейството.
От началото на годината разходите за издръжка на четиричленно семейство нарастват с 32 лв., достигайки 2442 лв. Парите стигат за храна, поддръжка на жилището, здравеопазване, образование транспорт и почивка. Издръжката на един човек е 610.53 лв.

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7