Повече права при самозащита, коментар на пострадал

Начална страница | Свят | България | Повече права при самозащита, коментар на пострадал

В сряда депутатите гласуваха нови правила за неизбежната отбрана с промени на първо четене в Наказателния кодекс и така освободиха от отговорност всеки човек, който се защитава в дома си от влезлия незаконно.
Неизбежна отбрана вече може да има и при нападение, което застрашава живота, здравето и половата неприкосновеност - ако това се случва нощем, ако нападателите са двама или повече, или ако е един, но въоръжен.
Според жертва на въоръжено нападение идеите за промяна в закона са добри, но има сериозен отпор.
Стоян Тосев е преживял среща очи в очи с маскирани нападатели и открил стрелба срещу тях. Двама души го нападнали в края на 2015 г., докато се прибирал от работа пред апартамента си в квартал "Връбница".
Тосев е бивш офицер, носи оръжие от 40 години. В момента на нападението, извадил оръжието и произвел два изстрела срещу нападателите, като ги ранил - единия в крака, а другия в ръката.
Нападателите получили присъди от 9 месеца затвор, а 4 месеца получил човекът, който им предоставил моторно превозно средство, за да се измъкнат.
"Общото между всички е, че са наркомани и от кримиконтингента. На мен не ми повдигнаха никакво обвинение. Направена беше балистична експертиза. След края на делото ми върнаха оръжието", разказва Тосев пред NOVA.
Според него промените в правилата за неизбежна отбрана са добри, но има сериозна съпротива от магистратите.
Тосев твърди, че мотивите за неприемане на законите са политически. А самият той продължава да носи оръжие.
"Продължавам да нося оръжие. Никога не съм останал без такова. Дори когато ми беше отнето оръжието, носих нож", коментира той и призова хората, от които зависи тези промени да бъдат приети окончателно, да се замислят за обществения интерес.
Vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7