За какво харчим най-много?

Начална страница | Свят | България | За какво харчим най-много?
image

Близо 1,5 млн. или 21% българи са живеят в материални лишения, показват данни от анализ на Евростат за стандарта на живот в ЕС.

Най-висок дял на хора, които са били изложени на материални лишения у нас е регистриран сред възрастното население над 65 години - близо 50%.

Средната брутна заплата в Шуменско, според данните на Статистическото бюро, е 940 лева.  Въпреки това – тя е по-ниска от средната за страната, която е – 1200 лева.

Според Националния статистически институт около 1/3 от доходите си българинът дава за храна. Близо 20% пък са разходите по жилище.
Йордан Костадинов изчислява, че дава около 500 лева за храна в семейството.

Някъде около 70 лева за ток, 25 за вода и като сложиш някои и други разходи за лекарства, добавя към сметката мъжа. Според него от доходите почти нищо не остава.

Не мога да кажа колко трябва да бъде заплатата, но трябва да остават от разходите 200-300 лева джобни пари, малко да спести за къща, казва той.

Това обаче, според Ахмед Юсеин, може да се случи в Англия. Там, където той живее вече със семейството си.
Тук даваме около 700 лева за храна за трима души. 100 лева са ток и вода...със заплата 650 лева няма как да стане. А настрани пък нищо не остава - нито за дрехи, нито за почивка, казва той.

По думите му заплатата му в Лондон стига за всичко, дори може да спести за къща. 

Най-малко средства в България пък се отделят за свободно време и отдих, както и за облекла и обувки - средно по 4%, според данните на НСИ.

Dariknews.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7