Проверки за измами с евросредства. Какви са проблемите с къщите за гости

Начална страница | Свят | България | Проверки за измами с евросредства. Какви са проблемите с къщите за гости

Специализираната прокуратура, съвместно с МВР и ДАНС, разследват измами със средства от еврофондове.
Извършва се разследване на територията на София, Пловдив, Сливен, Карнобат и Бургас за измами със средства от европейски фондове, съобщиха от Специализираната прокуратура.
Повече подробности не се съобщават за момента.
Във вторник министрите на вътрешните работи и на земеделието отчетоха, че са проверени над 110 къщи за гости, финансирани с европари. При тях били открити нарушения, за които може да бъдат наложени глоби за над 10 милиона лева.
Скандалът с къщите за гости предизвика недоволството на собствениците на селски имоти, спечелили пари от Европа, за да развиват туризъм. Част от тях признават, че по време на мониторинговия период не са проверявани дали и как развиват бизнеса си. Смятат обаче, че името им е опетнено и твърдят, че много от проектите са изпълнили всички изисквания по договорите.
„Не всички злоупотребяват с европейското финансиране. Ние сме изградили къща за гости с много старание и труд”, заявява Даниела Тончева, предаде NOVA.
Тя и съпругът й обясниха и каква е процедурата.
„Нямахме спънки. Закупихме мястото, подготвено с проекта от предишния собственик, имахме финансово обезпечение и започнахме”, заяви Мирослав Тончев.
Те обясниха, че не е имало физически проверки на дейността им.
„Освен в момента, в който пуснахме къщата в експлоатация. Спазили сме си процедурите, дойдоха на проверка да видят дали всичко сме извършили по проект и след това ни беше изплатена субсидията – около 160 000 лева”, обясни Даниела Тончева.
„Целият така наречен Втори стълб за устойчиво развитие на селските райони е 1,5 милиарда евро за програмния период. Това са гигантски пари, ако ги сравните с бюджетите на селските общини. Изведнъж се оказва, че тези гигантски пари практически ги пускате в канала, защото правите стадиони или плувни басейни в села с по стотина старци и някакви къщи на някакви хора, които така и не ги отключват”. Това коментира  анализаторът Тихомир Безлов пред в предаването „Здравей, България” по NOVA.
Преди това той обясни, че един от проблемите е темата с консултантите. „Този консултантски слой стои винаги извън прожекторите. Имате много европейски оперативни програми и те са "обрасли" с консултанти. Големият проблем е, че тези консултанти са в администрацията, излизат от администрацията, правят консултантски фирми”, коментира Безлов. „Когато наближат избори, започват да преразпределят картите”.
Вторият важен въпрос, според Безлов, е добавената стойност на проектите. „Имате 200 млн. за 750 къщи. Какво точно добавят тези къщи за гости. Оставяме настрана откровените злоупотреби – направил си вила човекът. Големият проблем е какво точно ще донесе един такъв хотел. Седи въпросът тези пари колко ефективно се харчат”, коментира Безлов. „Аз съм много скептичен, че ще се стигне до наказателна отговорност. Може би в крайни случаи, с подставени лица. Обикновено се правят корекции, връщат се пари”, коментира експертът.
„Когато се включват мерки в програмата за развитие на селските райони, държавата трябва да гарантира, че може да контролира изпълнението на тези мерки по законосъобразен начин, което нашата държава не прави. Второ – трябва да се проследи механизма и каква е ползата от тези програми”, заяви Юлиана Николова от портала „Европа”.
„Всички ние ще платим от бюджета с данъците си за виновните”, заяви още Николова.

Vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7