"Апартаментгейт": Появи се и братът на Мария Габриел

Начална страница | Свят | България | "Апартаментгейт": Появи се и братът на Мария Габриел
image

Поредното име в политически контекст се появи в "Апартаментгейт". Става въпрос за брата на еврокомисаря по информационните технологии и водач на евролистата на ГЕРБ Мария Габриел – Борис.
Според публикация на сайта за разследваща журналистика "Биволъ", Борис Неделчев сключва изключително изгодна сделка с фирмата "Бигла III", приближена до властта, която му носи голяма печалба в рамките на 3 години. А "Бигла III" се занимава и със строителство – и именно в затворения комплекс "Дианабад Резидънс" на ул. "Пимен Зографски" в кв. "Дианабад" Неделчев си взема жилище през 2014 година. То е взето при право на строеж – 82 квадрата за 39 000 лева (475 лева на квадрат), но година по-късно апартаментът е заменен срещу такъв с големина 96 квадрата. На 19.09.2016 замяната е конкретизирана с нотариален акт, в който не е деклариран допълнителен материален интерес. Така по документи апартаментът струва 71 000 лв. или 739 лева на квадрат. Но отново година по-късно Неделчев продава апартамента за 180 000 лева, а няколко месеца по-късно си купува нов апартамент в друг квартал, за малко над 100 000 лева.
Съгласно информацията на "Биволъ", средната цена в "Дианабад Резидънс" е 1000 евро на квадрат. А Неделчев е бил изключение що се отнася до първия апартамент – по принцип продажба на жилища се правела само когато са напълно готови, твърди сайтът за разследваща журналистика.
Справка в Търговския регистър показа, че зад "Бигла III" стоят Красимир и Борис Шалеви. Върху фирмата има и наложени запори – в полза на "Болтрейд – М" ЕООД и "Болтрейд" ЕООД, като и двете се представляват от Бисерка Момчилова. До май 2017 година Шалев е бил съдружник с Христо Ангелков - съпруг на министъра на туризма Николина Ангелкова, във фирмата "Ирис Експортс", показва друга справка от Търговския регистър.
Консорциум с участието на "Бигла 3" спечели през 2011 г. търга за основен ремонт на Националния музей за българското изобразително изкуство (бившия княжески дворец). Сумата е 2 399 106 лв. Възложените по времето на Вежди Рашидов като културен министър работи обаче са изпълнени некачествено и това е констатирано от одит на Министерството на културата.
Извън историята с Неделчев, налице е и въпрос относно терена, на който е построен “Дианабад Резидънс” - на каква цена е бил купен от Столична община? Има съмнения, че тя е била в пъти по-ниска, отколкото е било пазарното равнище през 2013 година, когато е направена сделката.
Припомняме, че самата Мария Габриел, с моминско име Неделчева, се забърка в скандал с общинско жилище и на каква цена го е ползвала. Става въпрос за апартамент на улица „Никола Вапцаров” 25 в квартал "Лозенец" – за само 400 лева наем месечно.

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7