Борисов предлага на Франция да помогне за "Нотр Дам"

Начална страница | Свят | България | Борисов предлага на Франция да помогне за "Нотр Дам"
image

България предлага да помогне за възстановяването на катедралата "Нотр Дам" в Париж финансово и чрез реставратори и живописци. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на брифинг в Министерски съвет след среща с премиера на Грузия Мамука Бахтадзе.
"И Грузия, и България сме православни християни. Сутринта, чрез нашия посланик в Париж поисках да предаде на президента Макрон и на нашите колеги там освен, че съжаляваме и скърбим за тази светиня, каквато е "Нотр Дам", но сме готови и за подпомагане, както финансово, но на първо място България да предложи, защото има изключителни реставратори и живописци. Ние ще ги командироваме да помагат и с това ще бъде нашата помощ, но да участват българи в бързото възстановяване на този символ", каза премиерът.
По-рано днес Борисов, който е бивш пожарникар, изрази професионалното си възхищение от потушаването на пожара в "Нотр Дам".
На срещата с грузинския му колега двамата обсъдиха сътрудничеството в сферата на инфраструктурата, транспорта и енергетиката.
"Грузия и България споделяме дълга история. Една от общите връзки е манастирът Бачково, който е бил открит от братята Бакуряни от Грузия. Двустранните отношения са все така силни. През всичките тези години имаме много съвместни проекти", каза след срещата премиерът на Грузия Мамука Бахтадзе.
През последните години България влезе в Топ 10 на търговските партньори на Грузия, отчете той.
Една от обсъдените теми е увеличаване на капацитета на фериботните връзки между двете страни. В съвсем близко бъдеще ще бъде положен нов кабел за високоскоростен интернет между България и Грузия. Обсъдени са също проекти в хуманитарните дейности.
"Имаме равноправен партньор. Колегата е ръгбист, капитан на националния отбор, сериозен човек. Затова, си поговорихме и за спорт. Страната е много по-напред от Украйна и Молдова", заяви от своя страна Борисов.
"Сега имаме 2 ферибота на седмица. Амбицията ни е да ги направим по два на ден. Със съвместните проекти смятаме да върнем блясъка на пристанище Варна", добави премиерът на България.
Двамата с грузинския му колега са си дали срок от 3-4 месеца, за да тръгнат по същество проектите.

Vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7