Цацаров заговори за механизъм на разследване при "Тримата големи" в правосъдието

Начална страница | Свят | България | Цацаров заговори за механизъм на разследване при "Тримата големи" в правосъдието

Нови детайли около готвените от управляващите промени на статута на основните лица в съдебната система представи пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров. От думите му стана ясно, че целта е не просто мандатите на обвинител №1 и председателите на върховните съдилища да може да се прекратяват предсрочно, а даже да има възможност да бъдат разследвани, предаде bTV.
„Не става дума за предсрочно прекратяване на мандатите, става въпрос за механизъм, при който т. нар. "Трима големи", към които временно спадам и аз, да могат да бъдат разследвани, както и срещу тях да се провежда дисциплинарно или наказателно производство в случай на обвинение за извършено престъпление или тежко нарушение на служебните задължения”, обясни Цацаров.
„Архитект” на промените е новият правосъден министър Данаил Кирилов, като днес главният прокурор даде да се разбере, че също е привърженик на идеята: „Това предложение среща разбиране и, бих казал, много силна подкрепа от ЕК”.
Предистория
В телевизионно интервю преди дни Кирилов подчерта, че текстовете няма да засегнат сегашните мандати на т. нар. "Трима големи" – Сотир Цацаров (прокуратура, изтича 2019 г.), Лозан Панов (ВКС, 2022 г.), Георги Чолаков (ВАС, 2024 г.).
„Това няма нищо общо с личността и индивидуалността на когото и да е от всеки един от тримата”, обяви Кирилов.
До момента обаче текстовете не са официално представени и не е ясно каква ще е гаранцията, че няма да бъдат веднага употребени конюнктурно.
Управляващите са в открита война с Панов, като двете страни взаимно се обвиняват във вмешателства далеч извън рамките на правомощията – съдия №1 неколкократно е коментирал политическия натиск върху Темида, а представители на партиите във властта го определят като политик в тога.
Последният фронт на конфликта беше „Апартаментгейт”. След като стана ясно, че редица представители на властта са се настанили в луксозни апартаменти на силно занижени цени, в определени издания се появиха информации, че и съпругата на Панов е взела евтино жилище – макар и години преди брака им. Това даде повод на редица високопоставени функционери на ГЕРБ, включително и премиера Бойко Борисов, да искат председателят на ВКС също да подаде оставка.

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7