Домусчиев купува от Домусчиев телевизионните права в българския футбол

Начална страница | Свят | България | Домусчиев купува от Домусчиев телевизионните права в българския футбол
image

Ако сте собственик на футболен клуб в България, бихте искали да получавате възможно най-много пари от продажбата на телевизионните права за Първа лига. Ако сте собственик на телевизия обаче, бихте искали да купите телевизионните права на възможно най-ниска цена.
Но ако сте едновременно и собственик на клуб, и собственик на телевизия? Такъв става случаят на Кирил и Георги Домусчиеви, след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) даде зелена светлина за покупката на "Нова телевизия". И двамата братя вече затварят цялата верига на телевизионните права в българския клубен футбол. Когато сделката за придобиването бъде напълно финализирана, Кирил Домусчиев вече ще е собственик на "Лудогорец", член на изпълнителния комитет на Българския футболен съюз, собственик на фирмата "Футбол про медиа", която купи телевизионните права от БФС, и собственик на "Нова броудкастинг", която купи правата от "Футбол про медиа" с договор до 2021 г.
Така той разширява изключително много влиянието си в българския футбол. Това не е по вкуса на всички от останалите клубове. В същото време обаче състоянието на пазара е такова, че са минимални възможностите за някаква промяна. Преплитането на интереси поставя и много важни въпроси, на които засега няма желаещи да отговарят.
 
Какъв е бизнесът с тв правата?
Телевизионните права са ключов източник на средства за водещите първенства в европейския футбол. В България сумите от това перо осигуряват по-незначителен процент от общите приходи на клубовете, но въпреки това са от голямо значение за отборите.
Настоящият договор за телевизионните права беше сключен през 2016 г. Тогава "Футбол про медиа" купи правата до сезон 2020-21 срещу 30 млн. лева. Впоследствие тя ги препродаде на "Нова броудкастинг груп", като от компанията отказаха да разкрият стойността на сделката. Така не е ясно каква печалба има фирмата от посредничеството.
 
"Дневник" изпрати въпроси до Домусчиеви по темата чрез пресслужбата на "Лудогорец", но до момента няма отговор. Без отговор останаха и въпросите до "Нова броудкастинг".
В момента договорът за тв правата е в края на третата от общо петте си години. Според него за първите два сезона сумата беше 5.5 млн. лева, за настоящия е 6 милиона, а за последните две години ще е по 6.5 млн. лева. От тях 10% са за БФС, а останалото се разпределя между клубовете.
 Изпълнителният директор на "Футбол про медиа" Атанас Караиванов очаква догодина да има преговори за нова сделка. От сегашната гледна точка не са много вариантите за желаещи да придобият тв правата на Първа лига. Реално възможности за подобен ход имат "Нова броудкастинг", "Би Ти Ви медиа груп" и мобилният оператор А1 за платените си канали "Макс спорт". Според източници на "Дневник" последните две обаче засега нямат интерес към българския футбол. Президентът на "Славия" и член на изпълнителния комитет на БФС Венцислав Стефанов обаче заяви пред "Дневник", че А1 е заинтересован. Според него и "Булсатком" би могъл да се включи в играта.
 На практика към момента изглежда много вероятно правата да останат в "Нова броудкастинг". Това пък би повдигнало въпроса дали има смисъл от посредничеството на "Футбол про медиа".
 "Тази тема не мога да я коментирам, защото не зависи от мен. Моята работа е да следя договорът с БФС да се изпълнява коректно", каза Караиванов пред "Дневник". По думите му Кирил Домусчиев е бил воден от желанието българският клубен футбол да се излъчва по телевизията и затова през 2012 г. е създадена фирмата.
 "Остават ни две години от договора, като желанието ни е да се запази пълното отразяване на мачовете и да се увеличи това на двубоите от Втора лига. С клубовете нямаме проблеми - те осъзнават, че на този етап това е максимумът, който може да се постигне. Логично е догодина да се търси нов договор, за да има сигурност и за клубовете, и за телевизията", каза Караиванов.
 Според Караиванов е трудно да се очакват повече приходи в следваща сделка въпреки променения формат на първенството със създадената преди три години Първа лига.
 "Ако говорим за телевизионни права за клубовете, сме много по-добре от всички около нас без Румъния, защото Румъния е три пъти по-голяма от България. Тук клубовете взимат повече пари от Хърватия, Сърбия, Македония, Албания и т.н. Справяме се добре и се надявам да се справяме още по-добре, защото това е важна част от бюджета на клубовете", каза президентът на БФС Борислав Михайлов наскоро.

Dnevnik.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7