Авиокатастрофата в Македония: разследване и у нас

Начална страница | Свят | България | Авиокатастрофата в Македония: разследване и у нас
image

България ще започне паралелно разследване на самолетната катастрофа в Северна Македония. Това каза вътрешния министър Младен Маринов. Причината е, че загиналите са български граждани, информира NOVA.
Близките на загиналото семейството пък вече са Скопие, за да дадат ДНК проба и да помогнат за идентифицирането на телата.
Те ще дадат проба в Съдебна медицина и ще бъдат разпитани от разследващите. По случая работят 20 прокурори.
Междувременно приключи огледът на мястото, където преди два дни се разби българския самолет близо до Солунска глава. Останките от катастрофиралата машина и от телата на жертвите бяха открити на 2200 метра над морското равнище, каза на пресконференция шефа на Комисията за разследване на авиационни произшествия и сериозни инциденти (КРАПСИ) Зоран Илиевски, цитиран от БГНЕС.
Той съобщи, че останките на самолета ще бъдат вдигнати веднага щом климатичните условия го позволят и заяви, че дали ще има нужда от експертен доклад за самолета ще покаже разследването. „Направихме над 400 професионални снимки и видеозаписи с професионален дрон, което е много важно за по-нататъшно разследване”, обясни Илиевски.
Той съобщи, че днес е взел решение за създаването на комисия за разследване на инцидента, в която ще бъдат ангажирани и външни експерти в областта на гражданската авиация. Той каза, че е в контакт с българския си колега Христо Христов, който вече е разпоредил двама следователи да бъдат на разположение на комисията в разследването.
Отговаряйки на въпрос на журналист дали на пилота е дадено разрешение да кацне на летището в Скопие, Илиевски каза, че не е попаднал на случай, в който някой да е поискал разрешение за кацане по някаква причина и да не го е получил. Той припомни, че вчера директорът на M-NAV Николче Тасески отрече дезинформацията, че на пилота не е дадено разрешение за кацане.
Илиевски каза, че допълнително ще поиска информация за прогнозите на метеорологичната служба от летището за управление на въздушното движение M-НАВ от летището в Охрид, след което те ще посочат дали времето е повлияло на произшествието.
Председателят на КРАПСИ поясни, че когато става въпрос за такива самолети, пилотите сами решават дали да летят или не. „По-рано в навигационната служба на всяко летище пилотът обявява полета си, изисква информация, от която се нуждае, като информация за времето, изготвя план и го обявява”, каза Илиевски, добавяйки, че пилотът сам прави трасето, т.е. сам прави полетния план, който обявава.
Македонските власти откриха останките на разбилия се малък самолет, който катастрофира във вторник. На борда на „Чесна“ П210Н са летели семейство – майка, баща (пилотирал самолета) и две дъщери – от Охрид за София. Метеорологичните условия са били лоши. Самолетът е паднал край местността Солунска глава. Това е най-високият връх на планината Якубица в централната част на Македония. Сред планинарите е известен с името Пъпа на Македония.
Vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7