Мълчание за доходите на Цветанов след проверка и установено голямо несъответствие

Начална страница | Свят | България | Мълчание за доходите на Цветанов след проверка и установено голямо несъответствие
image

Темата с това какво имущество, какви доходи и какво от всичко това е законно що се отнася до втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов продължава да е водеща в доста медии, макар и вече да не говорим за всички, особено за някои от най-големите телевизии.
Вестник "Сега" се съсредоточава върху още един аспект на разкритията на "Биволъ" относно докладна и спряна проверка на старата Антикорупционна комисия (КОНПИ) срещу Цветанов - преди няколко години. Проверката тогава е заради делото за присвояване на 50 000 лева от Цветанов в полза на бившия шеф на РЗБОП във Велико Търново Орлин Тодоров.
Освен цените на определени имоти на Цветанов, където има разминаване за около 400 000 лева - най-голямото перо са двата апартамента на ул. "Елемаг", които използва като разменна монета за жилището си на ул. "Латинка", от което гръмна "Апартаментгейт", става въпрос и за открити разминавания в доходите на втория човек на ГЕРБ и семейството му. Става въпрос за несъответствие между доходите и разходите на семейството в размер на 118 849 лв., тоест доходите не са били достатъчни да покрият разходите и придобиваното имущество в период от 10 години (04.12.2003 до 04.12.2013 година), съгласно докладната на софийското звено на Антикорупционната комисия.
На база на предоставените данни за проверката от НАП, НОИ, банките, в които семейството е разполагало със сметки, данни за придобивано и продавано имущество, КОНПИ изчислява, че за изследвания период семейството на Цветанов е получило като приход впечатляващата сума от 1 039 740 лв. (бел.ред. - според съкратения преразказ на доклада в становище на дирекция "Координация и контрол" сумата е 1 057 461 лв.).
Цветанови обаче са си позволили и сериозни разходи. Тук изчисленията са по-сложни - за разходите на семейството КОНПИ е използвала статистическите данни на НСИ за издръжка на четиричленно и петчленно семейство, като за целия период от 10 години сумата възлиза на 112 476 лв. От доклада става ясно, че така изчислената издръжка на семейството е по-ниска от изхарченото от тях за пътувания в чужбина - в размер на 175 395 лв. За покупки на стоки и услуги са платени 250 970 лв., за данъци и такси - 46 328 лв. Общо разходите на семейството за 10 години възлизат на 529 449 лв., се твърди в доклада на КОНПИ. При покриване на тези разходи на семейството са му останали нетни доходи в размер на 510 291 лв., но те не са достатъчни, за да покрият стойността на придобитото имущество. За 10 години придобитото имущество е на стойност 646 860 лв. (бел. ред. - тук са включени и спестявания по банковите сметки), т.е. налице е несъответствие от 136 569.8 лв. От него трябва да се извадят първоначално наличните средства по банкови сметки от 17 521 лв. и окончателното несъответствие е в размер на 119 048.7 лв., пише в доклада на КОНПИ.
Това несъответствие е сериозно - сумата би стигнала за издръжка на семейството по статистиката на НСИ за още 10 години, но по закон не е достатъчно висока за пристъпване към конфискация на незаконно придобито имущество. Прагът за пристъпване към конфискация по времето, когато е правена проверката, е бил 250 000 лв. Именно с това основание през май 2015 г. комисията е прекратила проверката по преписката.
Премиерът Бойко Борисов вчера (2 април) предпочете да не коментира новите данни около Цветанов, за когото тепърва ще излизат резултати и около разпоредената проверка на имотния скандал и закупеното луксозно жилище в кв. "Изток".

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7